В Стара Загора има спад на острите респираторни заболявания

В Стара Загора има спад на острите респираторни заболяванияВ България се наблюдава нова вълна на дихателни инфекции след оттеглянето на грипа, заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
Последните данни от Националния център по заразни и паразитни болести показвали, че в момента средно на легло са повалени 83-ма българи на всеки 10 хиляди души.
Предходната седмица те са били 95 на всеки 10 000, което се дължи на изчезващия грип, но пък вируси разболявали все повече българи в определени градове.
Така например в периода 24 февруари-2 март болните в Бургаска област са били 102-ма на 10 000, а през миналата седмица скачат на 150. Само за седмица от 94 на 161 души на всеки 10 000 се повишават болните от дихателни заболявания в Пазарджик и областта.
В Ямболско пък равносметката е увеличение от 95 болни на 108 болни на 10 000. Много софиянци също са с дихателни инфекции - 151 болни на 10 000.
В Стара Загора и областта обаче през последната седмица не само, че не се наблюдава повишение на острите респираторни заболявания, но дори напротив, в РЗИ констатират техния спад, съобщиха от инспекцията.
По думите на д-р Кунчев циркулиращите в момента заболявания на дихателната система не протичат тежко. Общото състояние на организма също се засяга по-слабо, температурата е по-ниска. Всички признаци, които се наблюдават при грипа наред със силното главоболие, болките в мускулите и липсата на енергия в тялото, не са така мощно изявени.
Все пак държавният здравен инспектор съветва хората да си останат у дома за няколко дни, докато оплакванията отшумят, да си почиват и да пият чайове, лекарства срещу високата температура, кашлицата или болките в гърлото, защото така се намалява и рискът от усложнения. В момента няма опасност от бързоразвиващата се вирусна или хеморагична пневмония, каквато се наблюдаваше по време на грипната епидемия, допълва още д-р Ангел Кунчев.
"Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД