Изплатени са средствата на болниците за 2013 г.

Изплатени са средствата на болниците за 2013 г.Всички средства на лечебните заведения в страната за миналата година са напълно изплатени. Това заяви председателят на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса Людмила Петкова.
Тя посочи, че сега започва обсъждането на мерки за подобряване на контрола в здравеопазването, като целта е най-ефективно изразходване на средствата - разходите да се заплащат, но след като са проверени и действително няма злоупотреби.
По нейните думи болниците не трябва да получават пари от здравната каса за изработена дейност над определените прогнозни бюджети без стриктна проверкa.
Петкова уточни, че засега не се предвижда промяна на обемите и цените на медицинските дейности. Ако има извършена надлимитна дейност, тя може да бъде поета от резерва на НЗОК, който в момента е 136 млн. лв.
Бюджетът на касата може да бъде увеличаван или намаляван само с промяна в закона, но това не е в правомощията на Надзорния съвет, допълни тя.
Миналата седмица министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева заяви, че е възможно съкращаване на парите на болниците заради очакван дефицит. От НЗОК опровергаха твърдението, като изчислиха, че тази година парите за болнична помощ са увеличени с близо 10 на сто.
Бюджетът на лечебните заведения за дейности по клинични пътеки и процедури е увеличен с 10 на сто и от 1,061 млрд. лв. за миналата година тази година той е нараснал до 1,160 млрд. лв.
Въпреки това до края на годината е възможно болниците да отчетат бюджетен дефицит от 260 млн. лв.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД