МЗ бави изплащането на пенсионерските такси

МЗ бави изплащането на пенсионерските таксиМинистерството на здравеопазването още не е започнало да изплаща реимбурсацията на потребителска такса на изпълнителите на медицинска помощ.
За това алармира председателят на Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз проф. д-р Милан Миланов в писмо до министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева и до управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова.
От началото на година потребителската такса за пенсионерите при личните лекари и специалистите от извънболничната помощ вече е 1 лв., а не 2,90 лв., както беше дотогава.
Разликата между пенсионерската такса и редовната такса е в размер на 8 млн. лв., и тя трябваше да бъде поета чрез трансфер от министерството към здравната каса.
До този момент обаче сумата не е изплатена, а и не е ясно кога това ще се случи.
Междувременно столичните лекари подкрепят становището на варненските си колеги по отношение на ежедневните отчети на лечебните заведения. Както Puls.bg писа в началото на седмицата, медиците настояват да се възстановят всекидневните доклади на болниците в страната.
Повод за реакцията е разпореждането на д-р Тодорова до регионалните здравноосигурителни каси да се преустанови възможността за корекции на ежедневните отчети от страна на лечебните заведения.
Според Българския лекарски съюз това пряко противоречи какво на Постановление 353 на Министерския съвет за приемането на методиките за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ от от 27 декември 2012 г., така и на Националния рамков договор и договорното начало като цяло.
Медиците призоваха директорът на НЗОК да отмени тази своя заповед и да възстанови действащата досега практика за отчитане, респективно за корекция на ежедневните отчети на заведенията, изпълнители на болничната помощ.
От началото на 2013 г. болниците, които имат договор със здравната каса, се отчитат всеки ден за броя на пациентите си.
Това става по електронен път, като чрез интернет страницата на касата лечебниците подават ежедневните си отчети за постъпили и изписани през денонощието хора.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД