НЗОК: Само промяна в закона може да смъкне бюджета на болниците с 20%

НЗОК: Само промяна в закона може да смъкне бюджета на болниците с 20% Надзорният съвет на НЗОК няма правото да вземе решение за намаляване на бюджета на болниците с 20%. Това каза пред журналисти неговият председател и зам.-министър на финансите Людмила Петкова. Тя заяви, че подобно нещо може да се случи само след промяна на Закона за бюджета на здравната каса. По думите й, еднo от нещата, които са в правомощията на надзора, е той да реши какви мерки могат да се вземат за ефективното разходване на средствата определени в бюджета.
Такива мерки трябваше да бъдат разгледани на днешното заседание на Надзорния съвет.
Точките, засягащи утвърждаването на методиката за разплащане и утвърждаването на годишните стойности, обаче бяха отложени за четвъртък. От надзора са поискали по-подробни разчети по предложенията, направени от районните каси. Людмила Петкова каза, че в четвъртък трябва да се вземе решение какво ще се случи с надлимитната дейност. Тя напомни, че до момента касата е плащала всичко и че е било взето решение за предходни месеци надлимитната дейност да се заплаща след проверка. Людмила Петкова добави, че в момента в резерва на касата има 136 млн. лв., които могат да се използват за разплащане на надлимитната дейност на болниците. Събраните допълнително здравни вноски също ще бъдат разпределени за това.
На днешното заседание едно от нещата, които надзорът е приел е, че за някои болници се правят изключения за сключване на договори за определена дейност. Това пък съобщи зам.- министърът на здравеопазването и член на надзорния съвет д-р Бойко Пенков. Има особени болници като например детската ни болница и инфекциозна болница, където има много тежки случаи и трябва да има решение на надзора, което им позволява да сключат договор за интензивна терапия. Причината е, че няма достатъчно анестезиолози да покрият алгоритъма като бройка. Те трябва да бъдат четири, но примерно болницата има двама или трима”, обясни той и добави, че това се прави всяка година. Според него, за да се избегне това да се прави всяка година, трябва да се променят някои медицински стандарти.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД