Три трансплантации за една седмица у нас

Три трансплантации за една седмица у насТри нови успешни трансплантации от началото на 2014 г. са се състояли през изминалата седмица, съобщават от Министерството на здравеопазването.
На 5 март в столичната болница "Пирогов" е бил кондициониран донор - жена на 60 години, с установена мозъчна смърт. С благородното решение на нейните роднини е дадена възможност да бъде спасен животът на тежко болни хора.
На 6 март специалисти от Университетска болница "Лозенец" са извършили чернодробна трансплантация, а на 7 март в същото лечебно заведение са осъществени две бъбречни трансплантации.
Изпълнителната агенция по трансплантация и Министерството на здравеопазването изказват своите съболезнования към близките на донора и благодарност към екипите, осъществили трансплантациите.
В момента за здрав орган чакат над хиляда българи. В същото време са лицата 2 755, които приживе са изразили официалното си несъгласие за даряване на органи, тъкани или клетки.
Вече започна изграждането на Балканска регионална мрежа по трансплантации, която ще улесни обмена на органи между България и Гърция. Сътрудничеството на балканските държави в областта на донорството ще се осъществява от координационни екипи.
Наскоро Изпълнителната агенция по трансплантация подписа споразумение и с Евротрансплант, която подпомага донорството и търсенето на органи за трансплантиране.
Така страната ни ще бъде подпомогната и в подобряването на организацията на трансплантациите, а българските пациенти вече ще имат по-широк достъп до трансплантации, които не се правят у нас. С това ще се увеличи и вероятността за намиране на подходящ орган при спешна ситуация.
По данни на агенцията всяка година в България умират по 200 души, чакащи за нов орган.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД