Първи сме по инсулти в ЕС

 Първи сме по инсулти в ЕСБългария е на първо място в ЕС по смъртност от инсулти. Това е тъжната констатация в здравната стратегия 2014-2020. У нас на всеки 100 000 население удар покосява 160 души.
Средната смъртност в съюза е три пъти по-ниска - 51 починали на 100 000 души, съобщава в. "Преса".
Начинът за справяне с инсултите е във все по-широкото навлизане на тромболитичната терапия, навременното оказване на високоспециализирана медицинска помощ и тясното взаимодействие между невролози и кардиолози, смята доц. Иван Стайков, началник на Клиниката по неврология в "Токуда".
Страната ни заема още четири първи места в черната класация. Според стандартизираните коефициенти България е в челото и по починалите от рак, болести на органите на кръвообращението, други болести на сърцето и някои състояния, възникващи в перинаталния период. Коефициентът за смъртност от болести на органите на кръвообращението за нашата страна е двойно по-висок в сравнение с този за Европейския съюз. На 100 000 българи умират 592, а в ЕС - 216. Исхемичната болест на сърцето пък убива 106 души на 100 000, а в Европа - 79.
У нас има струпване на много рискови фактори - лош стандарт на живот, много пушачи, ниска здравна култура, липса на профилактика, висок стрес", обясни председателят на дружеството на кардиолозите доц. Иво Петров. Заради стреса и мизерията всеки втори българин има високо кръвно налягане, което е основният рисков фактор за инсулт и инфаркт. Всекидневното притеснение срива имунитета, а производството на повече адреналин способства за образуването на тромби и е опасно за миокарда. Ранната профилактика и контролът над хипертонията са много важни за намаляването на смъртността от инсулт и инфаркт, категоричен е доц. Петров.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД