Правят отделна клинична пътека за пациенти с редки болести

Правят отделна клинична пътека за пациенти с редки болестиЕксперти на Министерството на здравеопазването разработват отделна клинична пътека, по която да се лекуват пациентите с редки болести. Това заяви на пресконференция заместник-министърът на здравеопазването проф. Чавдар Славов.
Тя ще е част от промените в Наредба №40 за основния пакет от болести, лечението за които се заплаща от Националната здравноосигурителна каса. Предвижда се тя да е готова до август месец.
Все още не е ясно как клиничната пътека ще поеме пациенти с толкова различни и индивидуални заболявания. Според проф. Славов обаче така за тях ще има по-добро финансиране, отколкото ако се създаде самостоятелен фонд. Заместник-министърът на здравеопазването съобщи още, че предстои изграждането на експертни центрове към университетските болници.
Експертите ще работят и по Национална програма за редките болести, която ще започне да действа до края на тази година и ще продължи до 2018 г.
Проф. Славов посочи, че нашата страна е втората в Европейския съюз, която разработва Национална програма за редките болести. Първата такава беше за периода 2009-2013 г. и по неговите думи е постигнала отлични резултати.
Само за изминалата година са били изследвани 62 679 новородени, като 40 от тях са с установено рядко заболяване.
22 942 бременни жени са минали изследвания за оценка на риска, а при 85 от тях е открит. Най-честата диагноза сред родилките е бил синдромът на Даун.
Очаква се от догодина всички пациенти с такива заболявания да бъдат включени в единен електронен регистър.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД