Германия е най-предпочитана от българските лекари

Германия е най-предпочитана от българските лекариГермания се оказва най-предпочитаната дестинация за лекарите ни зад граница. Това показват последните данни на Българския лекарски съюз.
През 2013 г. 408 медици са получили удостоверения за работа в чужбина, като 41% от тях са заявили, че искат да заминат за Германия.
Голяма част от имигриращите специалисти се насочват и към Великобритания и Франция - съответно 26% и 5% от заминаващите. Едва 1% от всички наши лекари пък заминават за САЩ.
Най-търсените наши специалисти в чужбина са хирурзи, анестезиолози, гинеколози, а отскоро и офталмолози, психиатри и специалисти по образна диагностика.
За 6 години 3000 български лекари за напуснали страната. Според статистиката пикът пикът е бил през 2011 г., когато 507 медицински лица са заминали зад граница.
През 2012 г. родината са напуснали 447 лекари, а през 2013 г. - още 408. Само за първите две седмици на 2014 г. сме се разделили със 17 медици.
У нас специалистите преживяват със скромните 307 евро на месец. За сравнение - възнаграждението във Великобритания е 2,180 евро, в Германия - 3842 евро, а във Франция - 4569 евро месечно.
Заради ниските заплати и малкото възможности за професионално развитие, болниците в малките градове страдат от още по-голяма липса на лекари. Това принуждава малките държавни болници да затварят врати.
Между 2009 г. и 2013 г. най-малко 9 болници в цяла България са били принудени да затворят - основно в малки български градчета. Местните жители на тези населени места сега трябва да пътуват, понякога с часове, за да получат медицинска помощ в най-близкия голям град.
Ако не се вземат мерки и миграцията продължи с такова темпо, страната ни скоро ще остане без лекари, предупреждават от Българския лекарски съюз.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД