Задължителна такса за джипи за всички предлага БЛС

Задължителна такса за джипи за всички предлага БЛСБългарският лекарски съюз предлага потребителската такса за преглед при джипи и специалист от извънболничната помощ да бъде задължителна за всички граждани.
В момента таксата е 2,90 лв., но от нея са освободени децата, инвалидите първа група, социално слабите, студентите и огромна група пациенти с най-различни заболявания.
От тази година пенсионерите заплащат само по 1 лв. за преглед при общопрактикуващ лекар или специалист по дентална медицина.
Разликата между пенсионерската и редовната такса се поема чрез трансфер от Министерството на здравеопазването към Националната здравноосигурителна каса.
Според лекарския съюз ако държавата смята, че някои граждани трябва да бъдат освободени от такса, то тя трябва да поеме плащанията за тях.
Парите не трябва да бъдат по перо здравеопазване в бюджета, защото това са социални разходи. Медиците посочват, че най-ниската цена за преглед в извънболничната помощ в Европа е 25 евро.
У нас джипитата получават от касата 4,50 евро, а специалистите - по 9 евро за преминал пациент.
Медиците настояват още вноската, която държавата внася в НЗОК за децата, да стигне пълния размер от 8% вместо сегашните 4 на сто.
Така в бюджета й ще влязат 160 млн. лв., колкото се очаква да бъде и дефицитът.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД