Родители на деца с диабет негодуват срещу Здравната каса

Родители на деца с диабет негодуват срещу Здравната касаПубликуваната от Националната здравноосигурителна каса информация, че към настоящия момент инсулиновите помпи и глюкозни сензори се заплащат от родителите на деца със захарен диабет, а консумативите за тях се поемат от Център "Фонд за лечение на деца", е напълно невярна.
Това заявяват в писмо до директора на касата д-р Румяна Тодорова родители на деца с диабет.
В него се посочва, че за целта е необходимо да бъде издадена заповед на НЗОК за финансиране на консумативите за нуждите на децата с диабет, но такава до момента липсва.
Според родителите опасенията от страна на здравната каса, че пълното заплащане на инсулинови помпи, глюкозни сензори и консумативи за диабетиците ще предизвика не само финансови затруднения, но и нова вълна от недоволство на групи от пациенти, страдащи от други заболявания, са неоснователни.
Преди дни стана ясно, че десетки родители на деца, болни от диабет, са решили да съдят държавата. Причината - България е единствената европейска държава, която не заплаща помпената терапия при децата.
Този вид терапия се прилага по света повече от 20 години, но тепърва навлиза у нас.
Чрез специалните помпи инсулинът се поставя с едно убождане веднъж на три дни и улеснява както родителите, така и децата.
Експертите са категорични, че това е най-доброто лечение за децата с диабет. Семействата на болните малчугани обаче са принудени да заплащат сами месечните разходи за консумативи за инсулинови помпи.
Цената на инсулиновите помпи е около 7000 лв., като на месец се заплащат по още 250 лв. за консумативи.
Родителите настояват Националната здравноосигурителна каса да поема поне консумативите, необходими за лечението.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД