Състоянието на осоленото бебе остава стабилно

Състоянието на осоленото бебе остава стабилноСъстоянието на тримесечното бебе, прието със сепсис по спешност в Детска клиника на УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” след осоляване от майка му (ВИЖ ТУК >>>), остава стабилно, съобщиха днес от УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович". Бебето е без висока температура, храни се. Майката продължава да е с него в болницата, допълниха оттам.
Тримесечното бебе бе доведено от майка си за първи път в болницата преди близо две седмици. Тогава тя обяснила, че е третирала кожата на детето до края на втория месец със сол по съвет на по-възрастна жена. Впоследствие кожата на детето силно се зачервила и напукала.
След еднодневен престой обаче майката напусна самоволно стационара заедно с момиченцето, въпреки тежкото му състояние. Впоследствие състоянието на момиченцето се утежни още повече и то бе прието отново в болница в Интензивния сектор на Детска клиника.
За постъпката на майката, която постави в риск живота на детето, бяха уведомени социалните служби и личния й лекар.
За лечението на бебето в Интензивното бяха потърсени незабавно осем специалисти. Случаят бе консултиран от спешен лекар, двама специалисти по “Детски болести”, специалист “Инфекциозни болести”, специалист “Кожни болести”, специалист “Анесетезиология и реанимация” и детски хирург. Хирургът е направил венесекция на детето, с което се осугири венозен път за реанимация и лечение.
Майки, не правете като мен, не си осолявайте децата, каза в ефира на Нова след второто си постъпване в болницата ромската майка от Стара Загора. Тя е третирала кожата и на другите си три деца със сол до втория месец. Традицията за осоляване на бебета е разпространена, според нея, до 40-я ден след раждането детето се къпе във вода с разтворена сол, за да не се изпотява. Бащата Стоян пред камерата на Нова изказа категоричност, че случилото се е резултат от алергия към прах за пране. Лекарите обясняват, че и други семейства от Старозагорско и от други места на България имат подобен проблем заради “осоляване”. Изключително нежната кожа след осоляване се превръща във входна врата за инфекции и точно това се е случило с това детенце, коментира още д-р Йорданова.
"Здравна поща”, Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД