Държавата подценява профилактиката, смята Асоциацията на пациентите

Адв. Пламен ТаушановДържавата продължава да подценява профилактиката на заболяванията. Това заяви в становище до министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите адв. Пламен Таушанов.
Въпреки че се обявява за приоритет, на практиката профилактиката у нас е без ясна визия, организация и средства. Според него проблемът с ниската физическа активност е рисков фактор за голям брой хронични неинфекциозни болести, които имат висока социална значимост.
Няма интегриран подход по отношение на здравословния начин на живот, а се акцентира предимно на лечението, лекарствата и хоспитализацията, а не на доболничната помощ.
Адв. Пламен Таушанов изтъква и необходимостта в България да има представителна статистика на заболеваемостта - колко са хронично болните – от диабет, от онкологични и свързани със сърдечносъдовата система заболявания.
Тази представителна статистика трябва да показва как се е развила заболеваемостта у нас поне през последните 10 години, как се е стигнало до свръххоспитализация, какъв е процентът и качеството на извършените профилактични прегледи и какъв е резултатът от тях.
Председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите призовава също така за повече яснота за модела на финансиране на здравеопазването и за ефективността на общопрактикуващите лекари и изразява надежда, че здравното ведомство ще се съобрази с направените от него препоръки.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД