Родители на деца с диабет ще съдят държавата

Родители на деца с диабет ще съдят държаватаДесетки родители на деца, болни от диабет, ще съдят държавата. Причината - България е единствената европейска държава, която не заплаща помпената терапия при децата.
Този вид терапия се прилага по света повече от 20 години, но тепърва навлиза у нас. Чрез специалните помпи инсулинът се поставя с едно убождане веднъж на три дни и улеснява както родителите, така и децата. Експертите са категорични, че това е най-доброто лечение за децата с диабет.
Семействата на болните малчугани обаче са принудени да заплащат сами месечните разходи за консумативи за инсулинови помпи. Цената на инсулиновите помпи е около 7000 лв., като на месец се заплащат по още 250 лв. за консумативи.
Родителите настояват Националната здравноосигурителна каса да поема поне консумативите, необходими за лечението.
От здравната каса реагираха с обещанието, че до края на тази година инсулиновите помпи ще се заплащат от Фонда за лечение на деца, след което пълното финансиране ще се поеме от НЗОК или по друг държавен механизъм.
Предлагат се критерии, по-които да се отпускат такива медицински изделия за деца до 6 години, но в бъдеще ще бъдат допълнени и за подрастващи и други възрастови категории, на които вече са поставени инсулинови помпи.
По данни на националния консултант, броят на болните от диабет деца в България е около 2000, като близо 1800 от тях се нуждаят от инсулинова помпа.
От касата изтъкват, че осигурителната институция заплаща напълно лечението на всички пациенти с инсулинзависима захарна болест, както и регулярното проследяване на тяхното състояние.
Освен тях касата заплаща и медицинските изделия, които са необходими за проследяване на нивото на кръвната захар.
Включването на пълното заплащане на инсулинови помпи, глюкозни сензори и консумативи за диабетно болните обаче ще предизвика не само финансови затруднения, но и нова вълна от недоволство на множеството групи от пациенти, страдащи от други заболявания, опасяват се от НЗОК.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД