БЛС: Трябва да се помогне за оздравяване на УМБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович“

д-р Цветан РайчиновНовото ръководство на УМБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович“ се опитва да намери адекватни за наследената тежка ситуация мерки. Трябва да се потърсят всякакви начини за излизане от дълговата криза. Това заяви днес в Стара Загора на среща с лекари председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, който взе участие в среща-дискусия по проблемите на Старозагорската многопрофилна болница и започналите в нея реформи. По думите на д-р Райчинов това е единствената от този мащаб болница в провинцията с толкова големи просрочени задължения за над 22 млн.лв., които са натрупвани през годините.
Съществуват възможности Министерството на здравеопазването да подпомогне с еднократно финансиране болницата, но при ясно разписани изисквания, без това да се счита като недопустимо държавно подпомагане, заяви още д-р Райчинов.
Ако не бъде решен въпросът с дофинансиране на Здравната каса със 150-200 млн. лв., със сигурност ще има протести на лекарите още в началото на второто полугодие, прогнозира председателят на БЛС. Той припомни, че са предложени две възможности за намиране на решение. Едното е нестигащите пари да бъдат взети от републиканския бюджет, а другото е да бъдат увеличени двойно от сегашните 4 на 8 на сто детските здравни осигуровки, за които грижата е на държавата.
България е на последно място в ЕС по отделените средства за здравеопазване, „течовете” идват не от измами за клиничните пътеки, а от начина, по който се провеждат търговете за обществени поръчки. Крайно време е здравното министерство да направи истински одит в болниците, както и да бъде изготвена здравната пациентска карта, подчерта председателят на БЛС.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД