С 32 000 на година се увеличават онкоболните у нас

С 32 000 на година се увеличават онкоболните у насС над 32 000 души годишно се увеличават онкоболните у нас. Учени настояват да има Национален циклотронен център към БАН и вече са събрали 5 милиона долара.
За създаването на такъв център за диагностика и лечение на ракови заболявания обаче са необходими 16 милиона лева, съобщи БНР.
В него ще се произвеждат радиоактивни изотопи за ПЕТ-скенерите, които са най-модерната апаратура за диагностика на онкологични заболявания.
По думите на директора на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН доцент Димитър Тонев, в момента държавата плаща годишно по 8 милиона лева за внос на изотропи за изследвания, което е достатъчно само за 2800 онкоболни.
Туморните заболявания много бързо се разрастват. Те трябва да бъдат диагностицирани много навреме. Когато ние не произвеждаме в България изотопи, ние ги внасяме от чужбина. Количествата, бих казал, че са недостатъчни спрямо онкоболните в България", обясни доц. Тонев.
По думите му, това означава, че не се прави диагностика навреме и съответно раково болните нямат възможност да получат информация затова какво е състоянието им навреме и така не могат да предприемат правилното лечение.
Ако страната отдели средствата, които дава 2 години за внос на изотопи от чужбина, това би било достатъчно ние да направим нашия център, за да може да произвеждаме в България и бързо да се доставя до болниците, които имат скенери, допълни ученият.
В момента в България има само два ПЕТ-скенера в УМБАЛ „Александровска” в София и в УМБАЛ „Св. Марина” във Варна.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД