БЧК иска регламентиране на спешната помощ

БЧК иска регламентиране на спешната помощСпешната помощ ще фалира, ако дейността на парамедиците не се регламентира официално, заяви председателят на Българския червен кръст Христо Григоров. По думите му долекарската помощ е необходима на местата с инциденти, където парамедици запазват жизнените функции на пострадалите, до идването на медицинските екипи.
Григоров даде пример с Германия, където от 10 обаждания на Спешна помощ, само два от случаите са за лекар, докато останалите 8 са в компетенцията на парамедиците.
Според него бързата помощ ще фалира не толкова финансово, колкото от липсата на човешки ресурс. Той посочи, че не може една линейка да ходи на адрес на 40-та минута, след като един живот може да бъде спасен за минути.
Заради това и хората в Европа са направили парамедици с мотори, които са много бързи и в повечето случаи са на място до третата минута.
Григоров изтъкна, че Българският червен кръст работи върху промяна на законодателството за публично-частното партньорство в сферата на спешната помощ.
В момента съвместно с Германски червен кръст в област Баден-Вюртемберг се обучават първите парамедици в България в село Лозен край София.
Обучението се провежда в три степени. Осигурени са необходимото оборудване, учебни помагала и подготовка на обучители, което гарантира високо качество на учебния процес и дава възможност за ефективна подготовка на курсистите.
Първият курс от 15 души е преминал изпит вчера пред немски специалисти. Сертификатът, който се издава, ще важи в целия Европейския съюз.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД