Само 41% от глобите за пушене са изплатени

Само 41% от глобите за пушене са изплатени Откакто влезе в сила забраната за тютюнопушене на обществени места, държавата е наложила глоби за нарушение на обща стойност 883 523 лв. Това показват последните данни на Министерството на здравеопазването. До края на 2013 г. обаче от тях са изплатени само 41% или 364 175 лв.
Според Закона за здравето всеки, който пуши на закрито, се наказва с глоба от 300 до 500 лв., а при повторно нарушение - от 500 до 1000 лв. Глоби се налагат както на пушачите в нарушение, така и на собствениците на заведения или фирми, неспазили правилото.
При едноличните търговци санкцията е от 1000 до 1500 лв. и от 1500 до 3000 лв. за второ провинение. А при юридическите лица наказанията започват от 3000 лв. и стигат до 10 000 лв.
Най-много нарушения са хванати през месец март на миналата година, когато инспекторите са съставили актове за 112 790 лв. През 2012 г., най-натовареният месец е бил декември с глоби в размер на 76 750 лв., показва статистиката на здравното министерство.
Преди дни депутатите от 42-рото Народно събрание отново заговориха за отмяна на режима. През следващите дни в парламента ще бъде внесено за обсъждане предложение за частична отмяна на забраната за тютюнопушене.
Поправката в Закона за здравето предвижда заведенията, които вече разполагат с изолирани зали за пушачи, да могат отново да ги използват. А в останалите, където такива зали няма, да може да се пуши след 22 часа. Автори на новия законопроект са народни представители от ДПС. Според депутата Хасан Хаджихасан обаче инициативата е била подкрепена и от парламентарните групи на БСП и "Атака".
В същото време десетки неправителствени организации и сдружения се обявяват категорично срещу нови промени в закона, които ще отдалечят България от останалите европейски държави, в които отдавна пушенето на открито е забранено. Запознати припомнят, че дори наскоро в Англия забраниха пушенето в кола, когато в нея има деца.
У нас обаче продължаваме да се лашкаме в крайности. Проблем има и с настоящия закон срещу тютюнопушенето на обществени места. Представители на институциите, задължени да извръшват проверки за тютюнопушене и да налагат санкции откровено признават, че той е пълен с несъвършенства, които позволяват на нарушителите да се измъкнат и да не плащат наложените им парични санкции.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД