2.5 млн. българи имат нужда от коригиране на зрението

Близо 50 на сто от българите имат нужда от корекция на зрението, но само 20% от тях носят очила. Това показват данните на Европейския съвет по оптометрия и оптика. Така у нас остават около 2,5 млн. души, чието зрение не е коригирано, въпреки че са с недостиг на зрителна острота. Това от своя страна чувствително пречи на качеството им на живот и често поставя хората в ситуации, в които те не са достатъчно адекватни дори във всекидневните си дейности. Няма официална статистика колко души в България се падат на един очен лекар, но прибизителното съотношение е около 10 000 души от населението на 1 офталмолог. Добрите световни практики показват, че подобно съотношение работи успешно само, при наличието на достатъчен брой оптометристи и появата на такива е изключително полезна за доброто зрение на нацията. У нас далекогледите са доста повече от късогледите. Рискови за проблеми с очите са годините между 45 и 60, затова хората в тази възраст трябва да се  преглеждат профилактично поне веднъж на две години, подчертават специалистите. Често хора с два-три диоптъра късогледство не носят очила и приемат за нормален замазания образ надалече. В същото време те изпитват умора, болка и търпят възпалението на очите. Небрежността на възрастните към очите им не трябва да се прехвърля и върху децата, изтъкват още лекарите. Всяко дете трябва да бъде прегледано от очен специалист до третия месец след раждането, когато навърши три години и преди да тръгне на училище. Родителите не трябва да позволяват на детето да се взира в компютъра повече от половин час без почивка и над два часа общо на ден. "Здравна поща", iБлизо 50 на сто от българите имат нужда от корекция на зрението, но само 20% от тях носят очила. Това показват данните на Европейския съвет по оптометрия и оптика.
Така у нас остават около 2,5 млн. души, чието зрение не е коригирано, въпреки че са с недостиг на зрителна острота.
Това от своя страна чувствително пречи на качеството им на живот и често поставя хората в ситуации, в които те не са достатъчно адекватни дори във всекидневните си дейности.
Няма официална статистика колко души в България се падат на един очен лекар, но прибизителното съотношение е около 10 000 души от населението на 1 офталмолог.
Добрите световни практики показват, че подобно съотношение работи успешно само, при наличието на достатъчен брой оптометристи и появата на такива е изключително полезна за доброто зрение на нацията.
У нас далекогледите са доста повече от късогледите. Рискови за проблеми с очите са годините между 45 и 60, затова хората в тази възраст трябва да се преглеждат профилактично поне веднъж на две години, подчертават специалистите.
Често хора с два-три диоптъра късогледство не носят очила и приемат за нормален замазания образ надалече. В същото време те изпитват умора, болка и търпят възпалението на очите.
Небрежността на възрастните към очите им не трябва да се прехвърля и върху децата, изтъкват още лекарите. Всяко дете трябва да бъде прегледано от очен специалист до третия месец след раждането, когато навърши три години и преди да тръгне на училище.
Родителите не трябва да позволяват на детето да се взира в компютъра повече от половин час без почивка и над два часа общо на ден.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД