Ракът на гърдата се "подмладява"

Ракът на гърдата се "подмладява"Все повече млади български се разболяват от рак на млечните жлези, въпреки че заболяването се среща най-вече във вързастта между 45 и 70 години. Това заяви проф. д-р Радослав Радев, началник на варненската клиника по гръдна хирургия в УМБАЛ "Св. Марина".
По неговите думи през последните години има много 20 - 25-годишни момичета, които заболяват от рак на млечната жлеза, а болестта се развива по-бързо в по-ранна възраст.
В младия организъм процесите вървят с по-голяма скорост и това се отнася и за раковите клетки. Те метастазират по-бързо, което води до неблагоприятни резултати, обяснява той.
Карциномът на млечната жлеза засяга предимно жените, но не е изключено да се разболеят и мъже. Те са средно 1,5 - 1,7% от всички пациенти и при тях болестта протича по-тежко.
Рисковите фактори при карцинома на млечната жлеза са възрастта, полът, дали жените са раждали и кърмили, дали са приемали хормонални медикаменти. Роля имат стресът и наследствената предразположеност.
При наличие на болен в рода, вероятността от заболяване по женска линия е между 1,5 и 3 пъти по-голяма. От особено значение при рака на гърдата е превенцията, към която обаче Националната здравноосигурителна каса няма отношение.
Тя заплаща само интервенцията. Профилактичните изследвания се поемат от пациентите. Пластичната част след оперативната намеса също се поема от заболелия.
Проф. Радев призова жените, особено след 40 години, да ходят на профилактичен преглед два пъти годишно и да се самоизследват вкъщи. Той припомни, че в първите стадии заболяването е 100% лечимо.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД