Около 2% от българските семейства съхраняват стволови клетки

Около 2% от българските семейства съхраняват стволови клеткиОколо 2 % от семействата, очакващи бебе, прибягват до семейно съхранение на стволови клетки. Това заяви д-р Асен Пачеджиев, изпълнителен директор на тъканна банка Cryo-Save, България.
През 2013 г. в България около 1 700 български двойки очакващи бебе са решили да съхраняват стволови клетки, изолирани от пъпната връв на своето бебе и на практика при 1700 раждания са били взети такива проби.
Подобна услуга се предлага в България от около 10 години. В България за 10 години имаме над 10 000 български двойки, които са решили да съхранят биологична проба от стволови клетки от умбиликална кръв за евентуални нужди на тяхното дете или семейни нужди.
За тези 10 години няма някакъв кардинален, разтърсващ пробив в медицината, базиращ се на приложението на стволови клетки, но за този период се натрупаха значителен брой доказателства от клинични проучвания, които сочат натам, че вероятно стволовите клетки ще бъдат повод за следващата революция в медицината, коментира още д-р Пачеджиев.
Едни от най-обещаващите болестни състояние за лечение със стволови клетки са заболявания като детска церебрална парализа, различни видове неврологични дефицити като например загуба на слуха, проблеми със зрението, забавено интелектуално развитие, различни състояния, при които се предполага наличие на родова травма. Стволовите клетки се оказват обещаващ метод за коригиране на тези смущения в ранна детска възраст, добави той.
Ръководената от него банка имаме над 3500 съхранени проби, а сред клиентите й има над 330 семейства на медици. За съжаление, услугите не са особено достъпни за средностатистическия българин и се надявам, че с времето това ще се промени и ще стане, както в други държави, призна д-р Пачеджиев.
В световен мащаб компанията съхранява над 250 000 проби от над 70 държави от почти всички континенти, имаме около 20 върнати използвани проби, една от тях е използвана в България през 2008 г. Много от тези проби в момента се използват или са били използвани в рамките на контролирани клинични проучвания. Пробата в България е използвана извън клинично проучване по механизма на тъй нареченото болнично изключение за пациент в терминално състояние с раково заболяване. В пробата се съдържаха достатъчно количество живи стволови клетки, но индикацията не беше подходяща и пациентът загина, уточни той.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД