И сълзите може да са заразни при морбили

И сълзите може да са заразни при морбилиМорбили е остро протичащо инфекциозно заболяване, типично за детската възраст, но след въвеждане на задължителната имунизация за първи път през 60-те години на миналия век, настъпиха значителни промени в клиничен и епидемиологичен аспект с рязко снижаване на заболяемостта и липса на смъртни случаи сред заболелите деца.
В Европа първите случаи на дребна шарка са регистрирани след пренасянето на заболяването още през VI век. От Азия (при придвижването на сарацините), когато е наблюдавано широко епидемично разпространение, придружено с висока смъртност.

Прочети още...

Пациентите с псориазис имат по-висок риск от сърдечносъдови заболявания

Пациентите с псориазис имат по-висок риск от сърдечносъдови заболяванияПсориазисът е хронично автоимунно заболяване, което засяга участъци от кожата като причинява дискомфорт и сърбеж. При състоянието се образуват повдигнати кожни лезии, представляващи еритематозни люспести петна, поради необичайно забързаната замяна на кожните клетки.
Въпреки че това хронично състояние не може да бъде излекувано, то може да се контролира. Псориазисът обаче може да бъде свързан и с определени сърдечни проблеми, дори ако симптомите му са под контрол. Има все повече доказателства, че пациентите с псориазис имат по-висок риск от сърдечносъдови заболявания, в сравнение с общото население.

Прочети още...

Регионален иновационен център ще изграждат в Стара Загора

Регионален иновационен център ще изграждат в Стара Загора Старозагорските общински съветници дадоха съгласие Община Стара Загора да участва в учредяване на сдружение с нестопанска цел в обществена полза. Така ще има възможност да се кандидатства с проектно предложение по Оперативна програма "Иновации и конкуретноспособност 2014-2020", Приоритетна ос 1 "Технологично развитие и иновации" процедура на подбор на проекти BG16RFOP002-1.018 "Създаване и развитие на Регионални иновационни центрове". Старейшините подкрепиха предложението с 49 гласа "за".
В сдружението освен УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" са изявили желание за участие

Прочети още...

Подмладяването на рака на гърдата налага "подмладяване" и на системата за мамография

Подмладяването на рака на гърдата налага "подмладяване" и на системата за мамографияВ последните 20 години регистрираме значителен ръст на злокачествените заболявания в България, за разлика от САЩ и почти всички страни от Европейския съюз, където се наблюдава спад в заболеваемостта. Според доклад на онкорегистъра за 2016 г. България значително изостава по показателя посещаемост на профилактични и скринингови програми с онкологична насоченост, сравнена с други европейски страни.
Според Американското сдружение за рак, най-често срещаното туморно заболяване при жените е това на млечната жлеза, което е

Прочети още...

Основни рискове при пожар

Основни рискове при пожарПостъпвайки на ново работно място, едно от първите задължения на регулиращите органи по безопасността е да ни информират по отношение на противопожарната безопасност. Но колкото и да се говори за това как да излезем невредими от сградата при пожар, толкова не се говори в случай, че има пострадали - как да разпознаем симптомите и да реагираме адекватно.
Статистиката сочи, че 99% от случаите на масов пожар са в следствие на човешка небрежност. Само 1% от случаите са причинени от мълнии.

Прочети още...

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД