45 млади лекари ще се обучават в УМБАЛ Бургас

45 млади лекари ще се обучават в УМБАЛ Бургас45 млади лекари ще обучават в УМБАЛ Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на болницата и уточниха, че специализантите са разпределени в повечето от отделенията, които наброяват 32.
Общо пет години продължава обучението за специалност на един медик. За този период той може да работи в болницата, да учи теория и междувременно се явява на изпити.
Половината от обучаващите се сега специализанти ще останат да работят в УМБАЛ Бургас. Това е възможно след новата наредба за специализация, приета от болницата. Тя ще поема определени разходи на младите лекари срещу договор за две години. Младите кадри трябва да работят пет години след приключването на специализацията.

Прочети още...

Извадиха 50-сантиметров тумор от крака на мъж

Извадиха 50-сантиметров тумор от крака на мъж50-сантиметров тумор от крака на 71-годишен мъж извадиха медицински специалисти от Военномедицинска академия. 3-килограмовото образувание бе отстранено след извършена сложна хирургична интервенция, продължила 3 часа, съобщиха от болницата. Тежестта на самата операция налага освен екип от Клиниката по „Ортопедия и травматология” /доц. Неделчо Цачев, д-р Никола Харисков/, да се включи и съдов хирург - д-р Милан Цеков, за да се избегне ампутация и крайникът да бъде съхранен.

Прочети още...

345 болници с 51 816 легла функционират в България

345 болници с 51 816 легла функционират в БългарияНай-висока е осигуреността на населението с болнични легла областите Смолян (930.3 на 100 000 души от населението), Пловдив (920.5) и Стара Загора (838.0), а най-ниска - в Ямбол (355.8) и Перник (385.4). Това показват данните на Националния статистически институт за лечебните заведения и легловия им фонд в края на 2016 г. Средната осигуреност на населението с болнични легла е 729.6 на 100 000 души от населението.

Прочети още...

Пада възрастовата граница на онкологичните болести в отоларингологията

Пада възрастовата граница на онкологичните болести в отоларингологиятаВъзрастовата граница на онкологичните заболявания в оториноларингологията коварно пада. Все по-млади хора отиват към нелечими случаи, а заедно с това се увеличават и социално значимите болести като органната туберкулоза на ларинкс и околоносни кухини. Това заяви в Русе републиканският консултант проф. Иван Ценев. Той пристигна за научната конференция, която ще се проведе утре във връзка със 110 години от създаването на отделението „Уши, нос и гърло“ в русенската болница, предаде БГНЕС от крайдунавския град.

Прочети още...

НЗОК ще увеличи парите на болниците

НЗОК ще увеличи парите на болницитеСлед заплахите за протести и оплакванията на болниците, че не могат да работят нормално заради прекалено намалени лимити, НЗОК ще увеличи парите им. На среща между ръководствата на Здравната каса, Български лекарския съюз и Здравното министерство е решено да има нови правила за разпределение на парите на лечебните заведения, съобщиха от НЗОК. Парите, които касата дава за болнична помощ, ще скочат от 133-136 млн. лв. месечно на 138-139 млн. лв.

Прочети още...


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД