Доказано - любовта трае 4 години

Доказано - любовта трае 4 годиниЛюбовта е интензивна и силна нужда да притежаваме човека на мечтите си, от който сме привлечени, страстното желание да се грижим за него и да направим всичко възможно, за да е щастлив, независимо от лошите му качества и дребните недостатъци. Все още учените продължават да търсят отговора за формулата на любовта. Според тях любовта е химия.

Прочети още...

Алпака помага на шведски учени в проект за Covid-ваксина

ALPAKAУчени в Швеция се надяват алпаката Тайсън да им помогне да разработят ваксина срещу новия коронавирус, пише БТА.
След като инжектирали Тайсън с вирусни протеини в Германия, учените от института "Каролинска" са изолирали миниатюрни антитела, наречени нанотела от кръвта му, които се свързват със същата част от вируса, като човешките и могат да блокират инфекцията, посочва Ройтерс.
Учените се надяват, че това може да е основата на лечение срещу Covid-19 или на евентуална ваксина, макар и работата още да е в много начален етап.
Ламите и другите животни от семейството на камилите, както и акулите, произвеждат нанотела, които са много по-малки от антителата. Затова с тях се работи по-лесно.
Ваксината обаче още е в далечна перспектива. Предстоят изследвания ин виво, може би с мишки или хамстери, а каква ще е следващата стъпка учените още не могат да кажат.

Прочети още...

Бързи домашни тестове за скрининг на рака на дебелото черво в условията на епидемия, предлагат учени в САЩ

cnananaАвторите обръщат внимание на факта, че в САЩ от началото на епидемията са наблюдава рязък спад на скрининговите прегледи за ранно откриване на колоректален карцином поради, това, че лечебните заведения бяха затворени за манипулации и прием на пациенти.
Американското дружество за борба с рака също отправи препоръка при тази рискова обстановка хората да се въздържат от посещение при лекар, освен ако поводът не е спешен. Така стана ясно, че само през март спадът на скрининговите прегледи за рак на дебелото черво е 86% в сравнение с проведените през януари. Това е сериозно връщане назад, отбелязват експертите. Те посочват, че причината е в отлагането на рутинно прилаганите при рискови лица колоноскопия и ректосигмоидоскопия – процедури, които по разбираеми причини се избягват в условията на епидемия.
За да се избегнат отрицателните последици от липса на скрининг, екипът предлага създаването на регистри на национално, регионално и локално ниво, както и предоставянето на бързи имунохимични тестове за фекална диагностика в домашни условия, които ще се използват лично от хората след инструкция от медицинско лице.

Прочети още...

Д-р Александър Симидчиев: Много българи са се срещнали с родствен на COVID-19 вирус

simidjievНова научна публикация твърди, че голяма част от българите са се срещнали с родствен на COVID-19 вирус още през 2008 г. Поради този факт не всички хора са силно изложени и възприемчиви към заразата. Хората, минали през този родствен вирус, имат изграден имунитет. Според изданието той е бил в страната ни през 2008 г. и е бил изолиран при прилепи. Това заяви в студиото на „Здравей, България” пулмологът д-р Александър Симидчиев.
Той добавя, че наименованието на вируса е „CoV-2008/Bulgaria”. Възможно било това да е причината размерите на пандемията да не са толкова големи у нас. „Факт е, че този вирус е бил в България и всички изчисления сочат, че около 50% от населението има някакъв имунитет. Вероятно е това да са хора в напреднала възраст”, добавя специалистът.
Той коментира и употребата на витамин C при болни от коронавирус.

Прочети още...

Технологична платформа подпомага борбата срещу Covid-19

BOTКонсолидирана технологична платформа за анализ, повишаване на качеството, управление и мониторинг на данни е безплатна за правителствата по целия свят в помощ на борбата срещу COVID-19. Ataccama One е платформа с внедрен изкуствен интелект и може да се ползва безвъзмездно от държавните органи по света, с цел предоставяне на надеждни данни от изследванията и вземане на информирани решения. Технологията е дело на екип от разработчици и софтуерни инженери на компанията Ataccama, част от Адастра Груп.
На фона на рекорден брой тестове и ръст на случаите на заразени с COVID-19, платформата предоставя съвременно решение за автоматизирано управление на данните от изследванията.
"Ataccama One е мощен технологичен инструмент, с който бихме могли да допринесем съществено към усилията в посока опазване на общественото здраве", заяви Любомир Овчаров, изпълнителен директор на Адастра България. "Надеждността на данните от направените изследвания играе съществена роля в борбата с COVID-19. В тази връзка е и желанието ни да предоставим, в сътрудничество с Ataccama, напълно безвъзмездно, технологичната експертиза на Адастра, за осигуряване на точни и навременни данни, в подкрепа на определяне на мерките за овладяване на пандемията", допълва Овчаров.

Прочети още...

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД