Нов информационен модул за ваксините срещу COVID-19 в правителствения интернет портал за борба с коронавируса

unda1Министерство на здравеопазването създаде специализиран раздел за ваксините срещу коронавирусната инфекция в Единния информационен портал за борба с COVID-19. Той подпомага с информация медицинските специалисти и гражданите за различните ваксини срещу COVID-19.
Модулът предоставя в достъпен формат проверени данни от достоверни национални и международни източници, в това число всички важни новини, актуални научни публикации, отговори на най-често задаваните въпроси за ваксините, както и полезни видеоматериали и статистика.

Прочети още...

Европейската комисия подкрепя увеличаване на събирането на кръвна плазма за възстановяване от COVID-19 в България

plazma-ekЕвропейската комисия подбра 24 проекта, които ще изградят нови или ще разширят съществуващите програми за събиране на плазма от донори, възстановени от COVID-19.
Даренията от плазма ще се използват за лечение на пациенти, страдащи от заболяването. Тези безвъзмездни средства се отпускат, след като през юли миналата година беше изпратена покана до всички обществени и нетърговски служби по кръвопреливане в ЕС да кандидатстват за финансиране за снабдяване с необходимото оборудване за събиране на реконвалесцентна плазма.
Инициативата се финансира чрез Инструмента за спешна подкрепа на обща стойност 36 милиона евро. Проектите, които ще се изпълнят в 14 държави членки * и Обединеното кралство, са национални или регионални и в повечето случаи ще включват разпределяне на средства до голям брой местни центрове за вземане на кръв или плазма (общо над 150).
Безвъзмездните средства ще подпомогнат закупуването на редица машини за плазмафереза и свързаното с тях оборудване, включително комплекти за събиране, оборудване за съхранение, лабораторни изследвания и характеризиране на плазмата и организационните промени в кръвните центрове.

Прочети още...

Държавата ще плаща по 10 лева на лекарите за поставянето на доза от ваксината срещу COVID-19

crop subsampling-2 upscaleДържавата ще заплаща по 10 лева за всяка доза от двустепенните ваксини срещу COVID-19, които ще бъдат поставяни. Това стана ясно на среща при министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов. В нея участваха и заместник-министрите на здравеопазването д-р Бойко Пенков, Жени Начева, както и ръководството на Българския лекарски съюз.
Парите ще се изплащат на личните лекари, работещите в Диагностично-консултативните центрове, лекарите в лечебните заведения, лекарите в изнесените и мобилните ваксинационни центрове, медиците в Регионалните здравни инспекции. Средствата ще бъдат осигурени от Държавния бюджет.

Прочети още...

СЗО: Новият щам на коронавируса е открит в 22 европейски държави

who-1Новият щам на коронавируса SARS CoV-2 (VOC) е открит в 22 европейски държави. Това съобщи директорът на регионалното бюро за Европа на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клюге в четвъртък на брифинг в Копенхаген, който беше излъчен във Facebook, предаде "Фокус".
Коронавирус пандемия
"Както всички вируси, вирусът COVID-19 се е променил с течение на времето. Разбирам притесненията относно потенциалното въздействие на тревожния вариант на SARS CoV-2 (VOC). 22 държави в Европейския регион на СЗО са открили този нов вариант", каза той.
Щамът се разпространява по-бързо, обясни Клюге, въпреки че причиняваната от него болест не се е променила значително.

Прочети още...

Щабът: Отчитаме изключително положителни данни от въведените противоепидемични мерки

Министърът на здравеопазването: Не е време за правене на политика
stab„Отчитаме изключително положителни данни като резултат от въведените противоепидемични мерки.“ Това съобщи министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов по време на редовния брифинг за епидемичната обстановка в страната.
През последното денонощие новите, регистрирани случаи, са 1002, диагностицирани с 10 088теста, или 9,9 % от пробите са положителни. “На седмична база, броят на излекуваните, като трайна тенденция, е два пъти по-голям от броя на заболелите - 10454 към 5170.“
Намалява и броят на заетите легла в страната на национална база. „Заетостта на болничните легла, на национална база, е следната: 32% са заети леглата за неусложнени пациенти, 47 % е заетостта на леглата с пациенти в усложнено състояние,“ подчерта проф. Ангелов.

Прочети още...

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД