Витамин К участва в производството на два костни протеина

salataВитамин К е мастноразтворим витамин, който се натрупва и съхранява като запас в черния дроб. Под наименованието витамин К всъщност са събрани група съединения, известни като хинони. Филохинон е формата на витамина, която можем да си набавим с храните от растителен произход, метаквинон е формата на витамин К, който се синтезира в животинските организми. Той се произвежда от бактерии, намиращи се в тънките черва.
Усвояването на витамин К от растителните храни се извършва в тънките черва и зависи от нормалния поток на жлъчка и панкреатичен сок. Мазнините в диетата засилват усвояването на витамина. След всмукването на хранителните вещества през тънките черва, витамин К се транспортира до черния дроб, където той се съхранява. Освен в черния дроб, запаси от витамина се намират в мастните тъкани и костите.

Прочети още...

Всеки трети над 20 години е с високо налягане

kravnoНад 1,5 млрд. души в световен мащаб имат високо артериално налягане, т.е. всеки трети на възраст над 20 години. Дори умереното повишаване на артериалното налягане се свързва със скъсяване продължителността на живота. В известен смисъл артериалната хипертония би могла да се разглежда като функция на възрастта.
Телесната конституция (т. нар. пикници - ниски и пълни хора), диетата (повишената консумация на готварска сол, кафе, алкохол), затлъстяването, стресът, тютюнопушенето и ендокринните фактори (жени в климактериум) играят благоприятстваща роля за възникване на заболяването. Тези фактори имат
пряко отношение при до 90% от засегнатите лица с артериална хипертония
При останалите 10% значение имат заболяванията, които засягат бъбреците, артериите, сърцето или ендокринната система (т.нар. вторична хипертония).

Прочети още...

И само при говорене - разпространение на коронавируса

cocronКогато говорим, ние отделяме във въздуха невидими микроскопични капчици слюнка, които могат да съдържат частици от вируса. Тези микроскопични капчици могат да останат във въздуха на закрито повече от десет минути, според нов експеримент, публикуван в списание PNAS.
Разпространението на новия коронавирус чрез кашляне и кихане е добре известно, но ние отделяме и невидими микроскопични капчици слюнка и когато говорим, които могат да съдържат вирусни частици. Колкото по-малки са, толкова по-дълго ще останат във въздушното пространство, докато по-големите, поради силата на гравитацията, падат по-бързо на земята, показва проучването.

Прочети още...

Консумацията на семки може да има благоприятен ефект не само срещу бръчките

slancho50 грама слънчогледово семе осигурява потребностите на организма от витамин Е, един от най-силните антиоксиданти. Наличието му в семките ги прави здравословна храна за сърцето. Стига да се хапват в разумни количества, разбира се. Витамин Е предотвратява развитието на атеросклероза и способства да се запази нормалната функционалност на сърдечния мускул. При консумация от 100 г дневно може да се предотврати не само натрупването на мастни плаки в артериите, но и да се подобрят стойностите на холестерола в кръвта.

Прочети още...

Как да действаме, ако се наложи първа помощ при инсулт?

mozakПо-голямата част от инсултите са следствие на "запушване” на кръвоносен съд в мозъка, което възпрепятства достъпа на кръв и кислород до някоя от неговите дялове. Води до временна или постоянна загуба на функцията на тази част от мозъка. По-рядко причината за инсулт е разкъсването на кръвоносен съд, което от своя страна води до събиране на кръв в черепната кухина и последващо притискане на мозъчната тъкан.
Много от случаите могат да завършват благоприятно - с минимален престой в лечебното заведение, бързо възстановяване и редуцирана програма на последващата физиотерапия. За целта е необходима своевременна реакция от страна на околните и бързи, адекватни действия.

Прочети още...

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД