32 души са починали при трудови злополуки през 2019 г.

32 души са починали при трудови злополуки през 2019 г.Общо 4305 трудови злополуки са регистрирани през периода 2018-2019 г. в България. Това казва министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в писмения си отговор към депутата от БСП  Михаил Христов относно трудовите злополуки довели до необратими увреждания.
Министърът цитира оперативната информация, предоставена от НОИ и актуална към 15 юли 2019 г., тъй като Националния осигурителен институт е този, който създава и поддържа информационна система за трудовите злополуки, в която се включват и данните

Прочети още...

Във Враца ще глобяват лекари за нереални болнични

Във Враца ще глобяват лекари за нереални болничниОт 1 август ревизорите на НОИ Враца започват да издават актове за нереални болнични, съобщи dariknews.bg като се позовава на директора на областния клон Иван Грозданов. Враца е едно от 5-те управления в страната, които изплащат все повече болнични от 2016 година насам. Ситуацията е разисквана на среща с директорите на всички лечебни заведения.
 "Проблемът е в лекарите, тъй като те издават тези нереални болнични. Не бих ги нарекъл фалшиви, а нереални, защото те ги узаконяват и вече не са фалшиви. Това важи най-вече за продължителни болнични листове – 2-3  до 6 месеца. Ние имаме вече една практика – да проверяваме в полицията за лица, които са взели продължителен болничен и са заминали за чужбина. И като ни подадат, че лицето е в чужбина, където е отишло най-вероятно да работи – елиминираме целия болничен. Това го правим по сигнали, иначе няма как да знаем", обясни Иван Грозданов.

Прочети още...

Информационна кампания за сърдечната недостатъчност ще се проведе в Стара Загора

Българите подценяват сърдечно-съдовите заболявания

Информационна кампания за сърдечната недостатъчност ще се проведе в Стара Загора70% от българите погрешно считат, че водеща причина за смъртност у нас са онкологичните заболявания. Едва 30% са наясно, че това са сърдечно-съдовите заболявания. Липсва познаване на основните сърдечно-съдови заболявания и симптомите, свързани с тях. Това показват данни от национално представително проучване, проведено от от Дружеството на кардиолозите в България.

 Проучването е проведено с цел изучаване на обществените нагласи и познаването на сърдечно-съдовите заболявания и в частност на заболяването "сърдечна недостатъчност". Тя е най-честият повод българите над 65 години да влизат в болница. Смъртността от сърдечна недостатъчност се увеличава, за разлика от други сърдечно-съдови заболявания.

Прочети още...

Ехинококозата вече се приема и за животозастрашаваща

Ехинококозата вече се приема и за животозастрашаваща62-годишна жена постъпва в гастроенерологично отделение с повишена температура, жълтеница и коремна болка, придружени от значителна загуба на тегло. При физикалното изследване тя е в тежко, увредено до кахексия състояние (ексцесивна загуба на тегло, измършавяване), с отклонения в психическия статус, жълтеница и изразена хепатомегалия (увеличен размер на черния дроб).
Лабораторните изследвания показват холестаза (застойна жлъчка) със запазена чернодробна функция. Направена е компютърна томография на корем, при която се вижда

Прочети още...

Редактират ген, за да отстранят ДНК на вируса на ХИВ

Редактират ген, за да отстранят ДНК на вируса на ХИВИзследователите твърдят, че са премахнали ХИВ от ДНК на мишки, което според тях е ранна стъпка към едно дълго чакано лечение. Ново проучване, проведено в САЩ приключи с пълно излекуване от вируса на ХИВ на лабораторни животни, подробности по експеримента бяха публикувани в научното списание Nature communications неотдавна.
Над 30 изследователи от университета Темпъл в Пенсилвания и университета в Небраска разработиха двуетапен подход за елиминиране на вируса, причиняващ СПИН. В първата част на лечението се прилага специална форма на антиретровирусно лечение с бавно освобождаване, известно като LASER ART. Лекарството спира развитието на ХИВ като се насочва към жизнения цикъл на вируса, но не го елиминира.

Прочети още...


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД