Музиката помага за добрия сън

Музиката помага за добрия сънСпоред изследване на шведски учени, слушането на музика по време на сън има положителен кумулативен ефект, който се засилва с постоянство на навика.
Подобряване в качеството на съня настъпва, понеже подходящата музика понижава стреса и напрежението и води до физиологични промени: понижава сърдечния ритъм и честотата на дишане. Тези ефекти водят до успокоение и отпускане на организма и са в състояние да надвият много от по-леките и умерени случаи на инсомния.
В изследването участват доброволци с различни по острота форми на безсъние. Учените препоръчват избягване на класическата музика - нейните красиви, преплетени елементи и сложни композиции по-скоро изострят вниманието към детайла и превъзбуждат съзнанието. Бавните, ритмични етно и релаксиращи компилации имат много по-голям ефект, а в комбинация с йога, медитация или хипноза преди лягане са най-надеждното безлекарствено средство за подобряване на съня.

Прочети още...

СЗО: Броят на диабетиците в света се е увеличил 4 пъти

szoБроят на хората с диабет в света се е увеличил четири пъти през последните 40 години, каза Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация (СЗО). На 14 април - 100-годишнината от откриването на инсулина, организацията ще представи глобален договор за борба с диабета, който трябва да стимулира усилията за предотвратяване на болестта и да гарантира, че всички, които се нуждаят от тях, ще получат лечение.
"Необходимостта от спешни действия за справяне с диабета е по-очевидна от всякога. Броят на хората с диабет се е увеличил четири пъти през последните 40 години.

Прочети още...

Химиотерапията за глиобластом може да е по-ефективна сутрин, отколкото вечер

GLIIOBLASTOMГлиобластомът е агресивен вид рак и няма лечение. Пациентите преживяват средно 15 месеца след поставяне на диагнозата, като по-малко от 10% от пациентите преживяват повече от пет години. Докато изследователите търсят потенциални нови терапии чрез текущи клинични изследвания, ново проучване от Вашингтонския университет в Сейнт Луис предполага, че незначителна корекция на сегашното стандартно лечение - даване на химиотерапия сутрин, а не вечер - може да добави няколко месеца живот за пациентите.
Изследването е публикувано онлайн в списанието Neuro-Oncology Advances.

Прочети още...

Чатбот в сайта на БНТ отговаря на въпроси за COVID-19

chatПовече от месец, в сайта на БНТ има нова опция - чатбот, с който потребителите могат да се консултират по всяко време на денонощието по всички въпроси, свързани с COVID-19. HealthBuddy+ съдържа информация за симптоми, начин на предаване на вируса, ефективност на маските и физическата дистанция, влиянието на пандемията върху психичното здраве, както и данни за ваксините.
Чатботът е предоставен за сайта на Българската национална телевизия от Световната здравна организация (СЗО). Това е нова платформа, разработена съвместно от регионалните офиси на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) за Европа и Централна Азия и СЗО в Европа с цел подпомагане жителите на тези региони в борбата с пандемията.
HealthBuddy+ е поредната дигиталната иновация в сайта на БНТ – bntnews.bg, която функционира успешно. Чатботът дава изчерпателна и достоверна информация относно пандемията от COVID-19. Така всеки потребител може лесно да намери отговор на различни въпроси и в същото време да се ориентира по-добре в морето от информация.

Прочети още...

Всички лица, получили първа доза от ваксината на AstraZeneca, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина

upscaleВаксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения. Това съобщи на брифинг министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов. Темата беше обсъдена по-рано днес на заседание на Националния ваксинационен щаб. Решенията на Щаба са, както следва:
- Ваксината на AstraZeneca не се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения.
- Всички лица, получили първа доза от ваксината на AstraZeneca, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина.

Прочети още...

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД