Остават 2 седмици до приключване на проекта SPHERE–C за безплатно изследване на хепатит С

Остават 2 седмици до приключване на проекта SPHERE–C за безплатно изследване на хепатит СРегионална здравна инспекция – Стара Загора (РЗИ) продължава активно работа по пилотното проучване за разпространението на хепатит С сред населението на град Стара Загора, чрез серологично изследване и анкетиране на участниците, в сътрудничество с Община Стара Загора и института "Робърт Кох" в Берлин, Германия.
Към 23 октомври в РЗИ – Стара Загора са се явили за изследване над 200 души, от които двама с доказан хепатит С.

Прочети още...

Лекарството "Аспирин протект" не може да бъде открито в аптеките

Лекарството "Аспирин протект" не може да бъде открито в аптеките"Аспирин протект", едно от най-купуваните лекарства от хората за защита на сърцето, не може да бъде открито в аптечната мрежа. За това алармираха граждани. Проверка на БГНЕС в аптеки и фармацевтични сдружения показа, че липсата на жизненоважното лекарство се дължи на проблеми на неговия производител – водещата германска компания "Байер". Проблемът датира от около 4 месеца, обясни Светослав Крумов, който е магистър-фармацевт и главен секретар на Българския фармацевтичен съюз /БФС/.

Прочети още...

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смъртност в България

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смъртност в България109 791 българи са починали през 2017 г., а причината за смъртта на 65,6% или 71 997 от тях са болестите на органите на кръвообращението. Честотата им е 1 017.5  на 100 000 души население. Това сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) за изминалата година, съобщава zdrave.net.
Сред болестите на органите на кръвообращението с най-голяма социална значимост са мозъчносъдови болести, исхемичната болест на сърцето и хипертоничните болести.

Прочети още...

Три лечебни заведения с препотвърден статут на университетски болници

Три лечебни заведения с препотвърден статут на университетски болнициПравителството определи три лечебни заведения за университетски болници за срока на новата им акредитационна оценка. Това са "Университетска многопрофилна болница за активно лечение - проф. д-р Стоян Киркович" АД – Стара Загора, "Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Александровска" ЕАД – София и "Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина Н.И. Пирогов" ЕАД – София, съобщи zdrave.net.
И трите лечебни заведения до настоящия момент са се ползвали с правата на университетски болници.
"Здравна поща"

Министерството на здравеопазването отпуска 5 млн. лв. за обновяване на хемодиализната мрежа в страната

Министерството на здравеопазването отпуска 5 млн. лв. за обновяване на хемодиализната мрежа в странатаОсновният приоритет при разпределението на средствата, които Министерството на здравеопазването получи с Постановление на Министерския съвет в края на септември, е обновяването на хемодиализната мрежа в страната.
От 8,1 млн. лв., които правителството отпусна, здравното министерство предоставя на 29 държавни лечебни заведения близо 5 млн. лв. за ремонт и закупуване на хемодиализна техника и оборудване.

Прочети още...


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД