По-малко самоубийци в България, отколкото средно в ЕС

По-малко самоубийци в България, отколкото средно в ЕСПрез 2015 г. броят на самоубийците у нас е бил 682 души, от които 523 мъже и 159 жени. Това означава, че 9 на 100 000 души сами са отнели живота си през 2015 г. и България е под средното за ЕС ниво, съобщава Zdrave.net.
От починалите общо 5,2 млн. души в ЕС през 2015 г., 56 000 (1,1%) са се самоубили. 77% от самоубийците са мъже, а 31% са на възраст между 45 и 60 години.
В ЕС най-много са самоубийствата в Германия (10 200 смъртни случая) и Франция (9 200) са двете държави-членки на ЕС, регистрирали най-много самоубийства през 2015 г., следвани от Полша (5 400), Великобритания (4 700), Италия (4 000) и Испания (3 600).

Прочети още...

Контрабандни лекарства на стойност 36 400 лв. внесе в България търски гражданин

Контрабандни лекарства на стойност 36 400 лв. внесе в България търски гражданинОкръжна прокуратура-Ямбол внесе  в съда искане за определяне на мярка за неотклонение задържане под стража спрямо турския гражданин Орхан Б. Той е обвинен за това, че на 13 юли 2018 г. е пренесъл през границата на страната с микробус от Турция за България, без знанието и разрешението на митниците, стоки за търговски цели в големи размери – 75 бр. опаковки с медикамент (медикамент хормон на растежа)  на обща стойност 36 400 лв., съобщава Zdrave.net.

Прочети още...

Участниците в обществената поръчка за закупуване на 400 линейки могат да подават оферти до 10 август

Участниците в обществената поръчка за закупуване на 400 линейки могат да подават оферти до 10 августНа 06.07.2018 г. с окончателно определение Върховният административен съд остави без уважение искането за спиране на обществената поръчка за закупуване и доставка на 400 линейки, във връзка с големия инвестиционен проект на МЗ за модернизация на спешната помощ в страната.
Веднага след произнасянето на Върховния административен съд Министерството на здравеопазването възобнови обществената поръчка, като сроковете за подаване на оферти бяха удължени в съответствие със Закона за обществените поръчки.

Прочети още...

Обявиха списък на лекарства, за които се преустановява предписването, отпускането и заплащането от НЗОК

Обявиха списък на лекарства, за които се преустановява предписването, отпускането и заплащането от НЗОКВъв връзка с писмо (вх. № 09-03-3/05.07.2018 г.) от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) и постъпили в НЗОК заповеди на изп. директор на ИАЛ за блокиране на лекарствени продукти от Притежателя на разрешението за употреба, Притежателя на разрешението за внос, Притежателя на разрешението за търговия на едро, аптеки, дрогерии и лечебни заведения, Ви уведомяваме, че се преустановява предписването, отпускането и заплащането от НЗОК на следните лекарствени продукти:

Прочети още...

Българска технология става основа за дигиталната трансформация в здравеопазването в ЕС

Чек Пойнт Кардио беше представена в Европейския парламент
Българска технология става основа за дигиталната трансформация в здравеопазването в ЕС
Набиращата все по-голяма популярност система за онлайн наблюдение на сърдечната дейност на пациенти в реално време Чек Пойнт Кардио става част от дигиталната трансформация в здравеопазването в Европейския съюз.
Българската технология беше представена като пример за най-добра практика на проведената в Европейския парламент конференция за дигитално  здравеопазване. Тя е една от иновациите, които са напът да залегнат в бъдещото европейско здравеопазване.
Под председателството на евродепутата Андрей Ковачев и със специалното участие на еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, на една маса седнаха представителите на ЕК, на пациентски организации и на дигиталната индустрия в сектора, за да планират бъдещето на електронното здравеопазване.

Прочети още...


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД