Не позволявайте на COVID-19 да прекърши хранителните ви навици

11Дългата физическа дистанция и ежедневна тревожност, породена от разпространението на коронавирусната инфекция, може да обърне обичайните хранителни навици надолу с главата. Изолирани вкъщи и претрупани с работа, много хора прекаляват с въглехидратите или пък се хранят твърде оскъдно. Промяната и в двете посоки е вредна и опасна за здравето.
Когато човек е подложен под стрес, първото и важно нещо, което трябва да направи, е да се погрижи за себе си. Иначе професионалното прегаряне, познато като бърнаут, скоро ще почука на вратата му. А базисните грижи включват упражнения, сън и здравословна и балансирана храна. Чак след това се подреждат масажите, домашните маски, грижи за външния вид и любими занимания.

Прочети още...

Интересна информация от Ухан

covidНай-честите симптоми на коронавирус инфекцията са повишена температура, умора, суха кашлица. Една трета от пациентите съобщават за мускулна болка и затруднено дишане. 10% от пациентите проявяват атипични симптоми, включително диария и повръщане. Това е изведено от изследване на хоспитализирани пациенти в Ухан, Китай, публикувано в реномираното медицинско издание JAMA.
Средната възраст на пациентите е била между 56 години, като между тях е имало пациенти от 22 до 92 години. С малък превес са били хоспитализираните мъже - 54,3%.
Най-често срещаният симптом при 98,6% от тях е била високата температура, при 69,6% умората и при 59,4% сухата кашлица.

Прочети още...

Да предпазим дома си от коронавируса

domaПри разпространението на коронавируса е много важно да предпазим дома си от навлизането му. Риск да пренесем вирус отвън вкъщи винаги има и миенето на ръцете не може изцяло да ни предпази от това. Налага се да почистваме и дезинфектираме у дома по-усърдно отпреди.
Съветите на експертите са да почистваме често редовно докосвани повърхности. Това са: дръжки на вратите, ключове за осветлението, плотове, маси, бюра, мивки, чешми, тоалетни, клавиатури, телефони, дистанционни и други. Помислете до какво се докосвате най-често у дома.
За да е сигурно обаче хигиенизирането, е важно да се изпълнят 2 условия. Първо, трябва да се използва подходящи препарати, като се спази упътването им. Това ще гарантира ефективността на действието на продукта.

Прочети още...

Как помагат на белите дробове "вентилаторите"

respiМного пациенти с пневмония COVID-19 се нуждаят от механична вентилация на белите дробове. Как работят вентилационните апарати и защо те силно липсват по време на пандемията на коронавирус.
COVID-19 засяга главно долните дихателни пътища и при 20% от хората, заразени с вируса SARS-CoV-2, той прониква дълбоко в белите дробове. В същото време състоянието на пациента бързо става критично и най-тежките случаи трябва спешно да бъдат настанени в отделението за интензивно лечение и да бъдат свързани с устройства за механична вентилация (УМВ).

Прочети още...

АСП препоръчва да се използват възможностите за заявяване на електронни административни услуги

60a627189061a972e463849c0e7452ac34b9ae4aС оглед спазване на мерките за ограничаване на разпространението на вируса COVID-19 и с цел недопускане струпвания на множество хора, желаещи да подадат заявления-декларации за отпускане на определени социални плащания, Агенцията за социално подпомагане отново обръща внимание на създадените възможности, които предоставя Системата за сигурно електронно връчване (е-връчване).
Чрез Системата за сигурно електронно връчване могат да бъдат заявявани както електронни административни услуги, предоставяни от Агенцията за социално подпомагане, така е възможно и да се води кореспонденция с нашата администрация по електронен път (подаване на жалби, сигнали, искания) без да е необходимо Вашето физическо присъствие в организираните в страната приемни за граждани.
Важно е да знаете, че използването на Системата изисква регистрация наличието на валиден квалифициран електронен подпис или ПИК на НОИ. За целта в условията на обявеното извънредно положение е постигната договореност за издаване на едномесечен безплатен електронен подпис от доставчици на удостоверителни услуги, които предоставят онлайн възможност за заявяване на подписа. Повече информация за издаването на безплатен електронен подпис може да намерите на: https://egov.bg/wps/portal/egov/topical/be7210e2-457c-4b74-b8cc-f919ecffc9fe

Прочети още...

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД