Позиция на Св. синод на Българската православна църква-Българска патриаршия по закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки

Позиция на Св. синод на Българската православна църква-Българска патриаршия по закона за трансплантация на органи, тъкани и клеткиСветата църква приема трансплантациите, както и всичко останало, свързано със здравето на човека и борбата му със смъртта, с особен интерес, разбиране и необходимата сериозност. Напълно разбира измерението на проблема, както и възможностите, които трансплантациите откриват и съответно огромния дълг на Църквата пред обществото, пред медицинската практика, пред реципиентите и пред евентуалните донори. В случая Църквата желае да се помогне на реципиента, но да не се забравя и за уважението към донора и той да не бъде подценяван.

Прочети още...

Младежи агитират за борба със СПИН

Младежи агитират за борба със СПИНСветовният ден за борба със СПИН ежегодно се отбелязва на 1 декември и е посветен на повишаване осведомеността за СПИН-пандемията, причинена от разпространяването на вируса ХИВ, а също и оплакването на загиналите от болестта. Тази година Европейската седмица за изследване на СПИН и хепатити е под мотото "Узнай своя статус".И тази година младежите от Младежки общински съвет ще отбележат Световния ден за борба със СПИН/ХИВ.
На 30 ноември от 19.00 часа зала Младежки дом ще се проведе вечер, посветена на борбата със СПИН/ХИВ. Ще има викторина, презентации и лекция по темата. Във фоайето ще работи и кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ /СПИН.

Прочети още...

Жалба спира обществена поръчка за реализация на Националната здравна информационна система

Жалба спира обществена поръчка за реализация на Националната здравна информационна системаВ изпълнение на проект "Доизграждане на националната здравна информационна система (НЗИС) — етап 1 и етап 2", на 12.10.2018 год. Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за разработване на информационни системи и подсистеми, а именно: електронни административни услуги, здравно-информационен портал и регистри, като елементи на НЗИС.
Срещу процедурата е подадена жалба от ДЗЗД "СТEМО – ГАМА КОНСУЛТ”, в резултат на която Комисията за защита на конкуренцията образува производство и обществената поръчка е спряна.

Прочети още...

Зам.-министър Пенков и представители на Сдружение "Родилница" обсъдиха предложенията на организацията за подобряване на акушеро-гинекологичната дейност в страната

Зам.-министър Пенков и представители на Сдружение "Родилница" обсъдиха предложенията на организацията за подобряване на акушеро-гинекологичната дейност в странатаНа среща със зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков, националния консултант по акушерство и гинекология проф. Асен Николов и националния консултант по неонатология проф. Боряна Слънчева представители на Сдружение "Родилница" изложиха предложенията си, внесени по-рано  в Министерството на здравеопазването с петиция, във връзка с подобряването на акушеро-гинекологичната помощ в страната. Основните аспекти, които бяха обсъдени, са интегрирането на препоръките на Световната здравна организация в медицински стандарт "Акушерство и гинекология", зачитането на основните човешки права на родилките, самостоятелно водене раждането от акушерки и други.

Прочети още...

Остават 2 седмици до приключване на проекта SPHERE–C за безплатно изследване на хепатит С

Остават 2 седмици до приключване на проекта SPHERE–C за безплатно изследване на хепатит СРегионална здравна инспекция – Стара Загора (РЗИ) продължава активно работа по пилотното проучване за разпространението на хепатит С сред населението на град Стара Загора, чрез серологично изследване и анкетиране на участниците, в сътрудничество с Община Стара Загора и института "Робърт Кох" в Берлин, Германия.
Към 23 октомври в РЗИ – Стара Загора са се явили за изследване над 200 души, от които двама с доказан хепатит С.

Прочети още...


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД