Променят начина на оценяване на намалената трудоспособност

Променят начина на оценяване на намалената трудоспособностСъпътстващите заболявания на хората с намалена трудоспособност все пак да се взимат предвид. Това да става, когато водещото заболяване води до над 50 на сто нетрудоспособност, а някое от другите съпътстващи също носи поне такъв процент или по-голям. При тези обстоятелства в крайната оценка за това, доколко човекът е нетрудоспособен, ще се изчислява по специална формула, като от общия сбор на процентите на съпътстващите болести ще се взима 20 на сто и

Прочети още...

През юни махат джипита без специалност

През юни махат джипита без специалностОколо 500 общопрактикуващи лекари в България са без специалност и това може да доведе до закриване на практиката им, съобщава dnes.bg. Джипитата получиха писмо, в което им се напомня, че ще бъде преустановена дейността на медици, които не притежават изискваната специалност. Това ще се случи на 03.06.2019 г., когато изтича даденото през 2014 г. удължаване на срока.
По данни от страната, се очаква засегнати от мярката да бъдат поне 500 лични лекари, обслужващи хиляди пациенти.

Прочети още...

Инсулинът променя живота на 300 000 000 души

Откритието му определя и най-младия носител на Нобелова награда за медицина

През 2016 г. Фредерик Бантинг е обявен за най-младия носител на Нобелова награда за медицинаЗахарният диабет е хронично, социално значимо заболяване, при което е повишено нивото на глюкоза в кръвта. Глюкозата от кръвта може да навлезе в клетките само при достатъчно количество инсулин. При пациентите, страдащи от диабет, има пълна или частична липса на производство на инсулин от панкреаса, както и нарушено действие на произвеждания инсулин.
Диабетът е тежко заболяване, което може да доведе до фатален край, ако не се лекува. Използването на антидиабетни лекарства и в частност инсулин направиха заболяването хронично и съвместимо с нормален живот.

Прочети още...

20% от българите са с алергична хрема

Експерти по Шуслерова терапия и хомеопатия заседават в Стара Загора

През последните 20 години всеки четвърти българин е имал поне веднъж пристъп на уртикарияАлергиите - бичът на съвремието, и тяхното лечение от гледна точка на интегративната медицина беше основната тема на Осмата конференция по Шуслерова терапия и хомеопатия, която се проведе в Стара Загора на 16-17.03.2019 г. Националният форум по традиция събра изтъкнати български и международни специалисти и разгледа нови изследвания в областта на хомеопатията.

Прочети още...

Кардиогенната кашлица обикновено е суха

Кардиогенната кашлица обикновено е сухаОбикновено при появата на кашлица се насочваме първо към проблем в горните или долните дихателни пътища. Най-често причините са простудяване, остър или хроничен ларингит, фарингит, пневмония или бронхит. Стичането на секрет от носната кухина към фаринкса също може да доведе до дразнене и проява на кашлица. Различни хронични белодробни заболявания - като хронична обструктивна белодробна болест, бронхиектазна болест, астма често се съпровождат с кашлица, която трудно се повлиява и с терапията с медикаменти.

Прочети още...


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД