Готви се национална програма за имунизиране на хората над 65-годишна възраст срещу грип

Готви се национална програма за имунизиране на хората над 65-годишна възраст срещу грипНаправена е организация да бъдат ваксинирани срещу грип хората над 65-годишна възраст. Програмата за реимубирсиране на ваксините ще влезе в сила от 2019 г. Това каза зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева по време на кръглата маса "Съвременни аспекти в профилактиката и лечението на острите респираторни заболявания", която се проведе в Народното събрание, съобщава zdrave.net. Преки изпълнители на програмата са общопрактикуващите лекари, РЗИ и неправителствени организации.

Прочети още...

Обжалва се обществената поръчка за националната здравна информационна система

Обжалва се обществената поръчка за националната здравна информационна системаНа 17.09.2018 г. в Комисията за защита на конкуренцията е постъпила жалба срещу Решението на министъра на здравеопазването за откриване на обществена поръчка с предмет: "Избор на изпълнители за разработване на информационни системи и подсистеми в изпълнение на пет от дейностите, включени в проект "Доизграждане на националната здравна информационна система (НЗИС) – етап 1 и етап 2", включваща пет обособени позиции. С жалбата е поискано допускане на временна мярка "спиране на процедурата".

Прочети още...

Приемат се номинации за "Семеен лекар на годината"

Приемат се номинации за "Семеен лекар на годината"Ежегодното връчване на приза "Семеен лекар на годината", станало традиция за НСОПЛБ, ще се състои в Пловдив на 24 ноември 2018 г. по време на Четвъртия юбилеен конгрес по обща медицина, информира zdrave.net.
За поредна година ще бъде отличен един от всички номинирани от колегите си общопрактикуващи лекари. Критериите, на които трябва да отговарят номинираните, са:
Да бъде практикуващ ОПЛ – титуляр на индивидуална практика или съучредител на групова практика;

Прочети още...

Осем лекарства се спират от продажба у нас

Осем лекарства се спират от продажба у насОсем медикамента за лечение на различни заболявания вече няма да се продават у нас,съобщава zdrave.net.
Три от тях вече са преустановили продажбите си у нас от началото на този месец. Това са лекарствата Osseor 2 g granules for oral suspension x 28 sachets, Klimonorm 2 mg / 0.15 mg coated tablets - 1 x 21 и Rizatriptan Actavis orodispersible tablets 10 mg x 3.
Първият препарат е за лечение на тежка остеопороза при жени в постменопауза, както и при възрастни мъже с висок риск от фрактури.

Прочети още...

Европа - водеща в света по употреба на алкохол и тютюнопушене

Европа - водеща в света по употреба на алкохол и тютюнопушенеВсички знаем за опасностите, причинени от тютюнопушенето, а скорошно проучване показва, че алкохолът е причина за 2,8 млн. смъртни случая годишно. Европа обаче парадоксално показва, че въпреки че е водеща в употребата на тютюн и алкохол в света, това е регионът с най-висока продължителност на живота - 77,9 години, съобщава zdrave.net.
Зaпaдноттиxooĸeaнcĸият peгиoн ce нapeждa нa втopo мяcтo c пpoдължитeлнocт нa живoтa oт 76.9 гoдини, cлeдвaн oт Ceвepнa Aмepиĸa cъc 76.8, Югoизтoчнa Aзия - 69.5, Изтoчнoтo Cpeдизeмнoмopиe - 69.1 и Aфpиĸa - 61.2 гoдини. Cpeднaтa cвeтoвнa пpoдължитeлнocт нa живoтa e 72 гoдини.

Прочети още...


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД