Чистенето и готвенето удължават живота

Чистенето и готвенето удължават животаКолкото и досадни да са чистенето и готвенето, се оказва, че те могат да са и полезни. Поне това твърдят норвежки учени, които установили връзка между домашните задължения и риска от ранна смърт. Според експертите, всекидневното поддържане на дома е добро начинание, не само за да ни е приятно в мястото, което обитаваме, а и защото по този начин се снабдяваме с достатъчно движения за деня, което именно и ни предпазва от ранна смърт, пише Daily Mail.
Учени от Норвежкото училище по спортни науки в Осло стигнали до извода, че дори само 25 минути умерена активност на ден ни помага поне за следващите шест години.

Прочети още...

Риновирусите "разчитат" на мръсните ръце

Риновирусите "разчитат" на мръсните ръцеГлавобол, много силна хрема, болки в гърлото, суха кашлица. Това са симптомите на риновирусите, които ни връхлитат през есента.
Неразположението обикновено продължава 1 седмица, а при 25% - две седмици, обясни пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
"В последната седмица най-много са доказаните риновируси. Характерни са за ранната есен и късната пролет. Те са инфекция, която се предава от мръсните ръце", обясни проф. Тодор Кантарджиев.

Прочети още...

Кога се появява третата сливица?

Кога се появява третата сливица?Тонзилитите и аденоидитите са характерна патология за детската възраст. Представляват остро или хронично възпаление на орофаринкса и/или епифаринкса. Тонзилите, както и аденоидеята (т.нар трета сливица), представляват част от лимфоидната тъкан, разположена на входа на носна и устна кухина, формираща анатомичната струтура - Валдайеров пръстен. Пръстенът на Валдайер се състои от: двете небните тонзили, фарингелната тонзила (аденоидеята), лингвалната тонзила, двустранно лимфоидна тъкан, разположена около евстхиевите тръби, и ретрофарингеална лимфоидна тъкан.
В зависимост от начина на протичане

Прочети още...

Мозъкът работи най-добре през есента

Мозъкът работи най-добре през есентаНякога мислили ли сте си, че мозъкът ви работи различно по време на всеки сезон? Е, не сте далече от истината. Според ново проучване, умът ни наистина функционира с различна сила през четирите годишни времена.
Учени от Университета в Торонто и центъра по здравна медицина Sunnybrook са изследвали резултати от близо 3500 доброволци от Канада, Франция и САЩ. Тестът е бил за концентрация, а участниците са били на възраст над 60 години.
Заключението на експертите било, че мозъкът работи най-добре в края на лятото и през цялата есен.

Прочети още...

Инфекциозни агенти могат да доведат до реактивен артрит

Инфекциозни агенти могат да доведат до реактивен артритСимптомите на реактивния артрит могат да произтичат както от възпалителните промени в самата става, така и от околоставните тъкани или други органи, в които се е развило първичното огнище на инфекцията.
Най-често се засягат коленните, глезенните стави, както и тези на китката и малките стави на ходилото.
Обикновено възпалението е асиметрично
В по-редки случаи може да бъдат засегнати ставите на междупрешленовите дискове на гръбнака. Това засягане се изразява със скованост, болка, ограничена подвижност.

Прочети още...

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД