Злоупотребата с алкохол е рисков фактор за синдрома на Marchiafava-Bignami

Злоупотребата с алкохол е рисков фактор за синдрома на Marchiafava-BignamiХроничният прием на алкохол е предпоставка за увреждане на редица органи в човещкото тяло, сред които е и мозъкът и периферните нерви. Най-известни последиците в резултат на хроничната злоупотреба с алкохол, по отношение на нервната система, са свързани със синдрома на Вернике-Корсаков, при който има нарушение на краткосрочната памет, както и алкохолната полиневропатия, която се проявява под формата на нарушена походка и стъпване на по-широка основа. Друго, макар и по-малко известно, състояние, за което злоупотребата с алкохол се смята за основен рисков фактор, е т. нар. синдром на Marchiafava-Bignami.

Прочети още...

Отлагат за 1 ноември финансовите тавани за лекарствата за болниците

Отлагат за 1 ноември финансовите тавани за лекарствата за болницитеСъс седем месеца се отлага изискването болниците да не купуват лекарства на цени, по-високи от стойността, на която се плаща с публични средства съответният лекарствен продукт. Това предвижда проект за промени в наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, пуснат за съгласуване от здравното министерство.
Правилата, по които болниците трябваше да имат този финансов таван за лекарствата, които купуват, трябваше да влязат в сила от 1 април.

Прочети още...

Хемотрансфузията изисква пълна концентрация

Хемотрансфузията изисква пълна концентрацияКръвопреливането е процедура, която носи определени рискове и при недобросъвестно изпълнение може да застраши живота на пациента. Ето защо е необходимо да бъдат съблюдавани определени правила при определяне на кръвната група, определянето на съвместимостта между кръвта на пациента и кръвните продукти и при преливането на кръвта или кръвните продукти.
Една от първите стъпки при претрансфузионното тестуване е определянето на самоличността на пациента и незабавното му регистриране в базата данни на болницата. Следва

Прочети още...

Слезката и тимусът бдят за чистотата на лимфата

Слезката и тимусът бдят за чистотата на лимфатаСлезката се намира в лявото подребрие - в хипогастричната област на коремната кухина. Обвита е в капсула, чиито влакна проникват в дълбочина на органа и разделят слезката на дялове. В тези дялове се разполага т. нар. пулпа. Червената пулпа съдържа голям брой еритроцити и макрофаги, а бялата пулпа има обособени зони на струпване на Т- и В-лимфоцити.
В слезката се филтрира кръв, подобно на лимфните възли, в които се филтрира лимфа. По този начин се осъществява отстраняване на различни микроорганизми, както и клетки, свързани с антитела.
Слезката представлява депо за кръв - около 350 мл в отговор на кръвозагуби

Прочети още...

Фалшиви хомеопати предлагат съмнително лечение

Проф. Людмил ПейчевСамоуки лечители, билкари и откровени измамници безконтролно и безнаказано се рекламират като хомеопати в интернет и предлагат съмнително лечение. „Същите пишат статии, издават книги, регистрират сдружения и организации, провеждат семинари и онлайн обучение на други хора без медицинска квалификация”, предупреждават от Българската медицинска хомеопатична организация. Пред БНР те сигнализираха, че явлението вече придобило застрашителни размери.
„У нас хомеопатия може да се изучава единствено в медицинските университети”, подчерта проф. Людмил Пейчев
- декан на Фармацевтичния факултет и ръководител на Катедрата по фармакология и лекарствена токсикология към Медицинския университет в Пловдив и член на Българската  хомеопатична организация.

Прочети още...


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД