Отоците и задържането на течности са знак за сериозни болести

Отоците и задържането на течности са знак за сериозни болестиСред най-честите заболявания, протичащи със задръжка на течности, е сърдечната недостатъчност. Други заболявания може да са обвързани с чернодробна патология, съдова болест или високо кръвно налягане.
Един от най-често срещаните симптоми, свързани със задръжка на течности е: безболезненото подуване на глезените или стъпалата, придружено с други общи оплаквания. Може да се касае за съвсем обикновен оток на крайниците при продължителен престой в изправено положение. За неговото овладяване крайниците трябва да се вдигнат на високо и с останалата част от тялото да се легне хоризонтално.
По този начин се създава обратно налягане, което предизвиква резорбция на излишната течност от интерстициалното пространство в крайниците.
Причина за развитие на оток по крайниците при здрави хора може да е вродена слабост на вените на краката или бременност. Подутите, тъмносини кръвоносни съдове в областта на краката и стъпалата, както и болезнените и чувствителни крака, които се подуват особено често при продължителен престой в право положение, заедно със симптоми на излющване на епидермиса, най-вероятно насочва към развитие на разширени вени. За овладяване на проблема се използват еластични чорапи, които създават разлика в налягането между кръвта под чорапната превръзка и тази в свободния край към таза. По този начин кръвта не се задържа и се поддържа активна циркулация, което значително намалява и риска от тромбоза.
При чернодробните заболявания и най-вече чернодробна цироза с изразен синдром на порталната вена често се срещат симптоми на умора и гадене, придружени от подуване в корема и краката. Пациентите също така се оплакват от болки в корема, промяна в цвета на урината и изпражненията. При този тип заболявания се налага болнична хоспитализация и определяне на качествена терапия. В поддържащия режим може да се прилага диета, бедна на сол и мазнини, както и някои медикаменти, които регулират функцията на черния дроб.
Бъбречните заболявания също протичат с изразена задръжка на течности в тялото, поради нарушената функция на бъбречните нефрони и най-вече на бримката на Хенле, през която се филтрира урината и се насочва към бъбречното легенче, откъдето по пикочопроводите се извежда в пикочния мехур и оттам в околната среда. Най-честите начални симптоми са подуване на ръцете и краката, нощно безсъние или нарушения в съня, постоянни позиви за уриниране, умора, загуба на тегло и високо кръвно налягане.
Понякога началните симптоми, изброени по-горе, може да прогресират до тежко и трайно подуване на стъпалата, бързо покачване на телесното тегло, вследствие задръжка на течности, главоболие, проблеми с дихателните функции и намалено или липсващо количество на урина. Заболяването се нарича бъбречна недостатъчност и обикновено тя протича при дебют като остро състояние. При клинични данни за нарушено или липсващо отделяне на урина трябва незабавно да се потърси лекарска помощ, защото състоянието е животозастрашаващо, поради автоинтоксикация с азотни тела на кръвта. Започва се спешна терапия с диуретици. Може да се прибави спиронолактон, който е класически калий-съхраняващ диуретик. Най-общо неговата функция е да позволи обратното филтриране на калиеви йони в кръвта и да наруши обратната резорбция на натрий и хлор, които се отделят с урината.
Застойната сърдечна недостатъчност се изразява в невъзможност за пълно изпомпване с пълния си капацитет, което води до събиране на течности в други части на тялото. Симптомите са затруднено дишане, умора, кашлица, подуване на корема, краката и глезените. Състоянието протича с ускоряване на сърдечната честота - тахикардия, и понижено кръвно налягане, което обикновено са провокиращите фактори за настъпване на внезапна сърдечна смърт, поради нарушеното отделяне на калий и азотни тела.
Токсемията, като форма на високо кръвно налягане, което се проявява при около 10% от всички бременни, води до състояние на прееклампсия. При бременни се получава подуване на ръцете и лицето, както и внезапно наддаване на тегло, възможно е главоболие и замъглено виждане. В общите симптоми се придружават с объркване, разразнителност и силна спастична болка в корема.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД