Артрит и артроза - каква е разликата

Артрит и артроза - каква е разликатаАртритът е често срещано заболяване, което може да приема много форми. Има няколко различни термина, които обозначават артрита - артроза, артралгия и артропатия. Думите артрит и артроза имат общ корен и произлизат от гръцката дума arariskein, която означава "прилягам". По-късно е създадена и латинската дума arthron - "става".
Артроза
Артрозата е дегенеративно състояние на ставите. В медицинската литература се използва и терминът диартроза - за обозначаване на всяка става, прилежаща към две кости.
Артрит
Артритът има само едно значение - възпаление на ставите. Този термин може да се променя, за да покаже причината за възпалението. Според определението на специалистите ревматоидният артрит е възпалително заболяване, което засяга ставите, както и останалата част от тялото. Остеоартритът пък е увреда на хрущяла около ставите.
Подобни термини
Заедно с артрит и артроза , често се употребяват и две подобно звучащи думи - артралгия и артропатия. Докато ревматизмът може да се отнася за болка в мускулите, фиброзните тъкани или ставите, артралгията обозначава наличието на болка специфично в ставата. Артритът може да предизвика артралгия. Артропатията е заболяване на ставите. Подаграта е форма на артрит. Когато заради подаграт коляното се подуе, състоянието се нарича подагрена артропатия.
Процедури, свързани с артрита и артрозата
Няколко медицински лечения са получили наименования включващи корена "артро": артроцентеза, артроскопия, артротомия и артродеза.
Поставянето на игла в ставата и извличането на течност от нея се нарича артроцентеза.
Артроскопията е процедурата по поставяне на малка камера в ставата.
Хирургическото отваряне на става се нарича артротомия.
Когато две кости, които обичайно формират става, се съединяват и създават неподвижна връзка, това се нарича артродеза. Артритът в напреднал стадий може да доведе до артродеза на костите.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД