Цигарите повишават риска от очни заболявания

Цигарите повишават риска от очни заболяванияКак бихме могли да запазим доброто си зрение с напредване на възрастта? Отказването от тютюнопушенето се оказва важен фактор според ново проучване на изследователи от Университетската болница в Оребро, Швеция.
Резултатите сочат, че цигарите могат да повишат риска от развитие на заболявания на очите, които водят до слепота, като катаракта - състояние, при което настъпва помътняване на лещата и може да доведе до загуба на зрението.
Въпреки това, няколко нови проучвания правят опит да установят дали спирането на цигарите може да постигне обратния ефект - да намали този риск.
По време на настоящото учените разглеждат данни на 44 371 мъже от Швеция, на възраст между 45 и 79 години, които са взели участие в национално здравно проучване.
Изследователите откриват 5713 случая на екстракция на катаракта. Анализирайки съобщените от самите участници навици, свързани с тютюнопушенето, учените установяват много ясно изразена връзка между цигарите и очното заболяване. Така например, ако пушим по 15 цигари всеки ден, рискът от екстракция на катаракта се увеличава с 42%.
Според данните, когато се откажем от тютюнопушенето, с течение на времето този риск се стопява наполовина - около две десетилетия, след като участниците са се отказали от вредния навик.
Един от авторите на проучването - Б. Линдблад, обяснява, че колкото по-голяма е интензивността на пушене, толкова по-дълго време ще отнеме да се намали риска от увреждане на зрението след отказването.
Въпреки че не е съвсем ясна причината, поради която тютюнопушенето влияе на зрението, изследователите смятат, че състоянието произлиза от т. нар. "оксидантен стрес" - процес на клетъчно увреждане, който се ускорява от молекули, наречени свободни радикали. Цигареният дим съдържа и токсични метални йони и кадмий, които се натрупват в лещите.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД