Безплатни протези за пенсионерите искат от Зъболекарския съюз

Безплатни протези за пенсионерите искат от Зъболекарския съюзБезплатни зъбни протези за пенсионерите и повече средства в здравната каса за зъболечение на хората с ракови заболявания и диабет, които предвид на терапията им със силни лекарства, се нуждаят от по-добра орална хигиена и дентална грижа. Това да залегне в екшън плана за изпълнение на Националната здравна стратегия (2014-2020) ще поискат по време на обсъждането от Българския зъболекарски съюз, съобщи неговият председател д-р Борислав Миланов. 251 млн. лева годишно са необходими за безплатното обезпечаване на денталните услуги за възрастните хора.
Сумата не е малка, затова на първо време може да се потърси финансиране за безплатното зъболечение на пенсионерите от 70 години нагоре и тези по болест с ракови заболявания, диабет или друга инвалидизираща болест, коментира д-р Борислав Миланов.
Той припомни, че българската нация е с най-развалени зъби и че само 25% от населението може да си позволи да ходи редовно на зъболекар.
Държавата няма грижата сега за зъболечението на хората в неравностойно положение. Такива са психичноболните, например, които не се сещат да отидат да си оправят зъбите, но и нямат средства. Те да бъдат включени в пакет за социално слаби, предложи още д-р Миланов. По думите му осигуряването на безплатна стоматологична помощ за бедните, пенсионерите и засегнатите от някои заболявания, може да стане чрез финансиране по европейски програми.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД