Д-р Михаил МИХОВ, специалист УНГ: Усложненията при грип изискват сериозно лечение

Д-р Михаил Михов- Д-р Михов, какви усложнения при горните дихателни пътища могат да настъпят след грип?

- Грипната инфекция засяга предимно горните отдели на дихателните пътища. Вирусите се разпространяват по въздушно-капков път, като източникът на зараза е болният човек чрез кихане, кашляне, говор. Заболяването има остро начало - втрисане, обща отпадналост, висока температура, силно главоболие, болки в мускулите и ставите, гадене, повръщане, диария.
Понякога дори има кървене от носа и ушите. Усложненията настъпват от вторичната бактериална инфекция и токсичните увреждания. Може да се появи лаеща, стенозна кашлица, влажна, с обилно отхрачване и кървави жилки понякога. При хора с тежки хронични заболявания може да бъде засегнат мозъкът и да се стигне до менингит и енцефалит с последващи парези.
Грипът може да даде усложнения по отношение на ушите по кръвен път или чрез евстахиевите тръби. Грипният отит е остър, със силни болки в ухото и намаление на слуха от проводен тип. При отоскопия се вижда кръвонасядане по тъпанчето и външния слухов проход с наличие на кръвни були (мехурчета, изпълнени с кръв). Възможно е да се развие възпаление на слуховия нерв с внезапно намаление на слуха, което задължително се лекува в специализирано болнично заведение поради опасност от трайно увреждане на слуха.

- Гърлото в началото на грипа ли се възпалява или възпалението се появява като усложнение?

- Грипът засяга сериозно имунитета и общото състояние на организма, поради което бактериалната инфекция на гърлото е често усложнение. Протича със силни болки, бели налепи по устната кухина и висока температура. При тежка форма на грип може да се развие хеморагичен ларингит - при него храчките са примесени с кръв. При ларингоскопия се вижда огненочервена лигавица с кръвоизливи по гласните връзки.

- Как се лекуват усложненията?

- Лечението на усложнените форми на грипа включва антибиотици, пробиотици, антивирусни препарати, нестероидни противовъзпалителни средства, имуностимулатори. Нека напомня - най-добрата профилактика на грипа е ваксинацията с противогрипни ваксини.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД