Студовата алергия и ревматоидният артрит са автоимунни заболявания

Студовата алергия и ревматоидният артрит са автоимунни заболяванияКазва за "Здравна поща" д-р Юлиана ДАНАИЛОВА, невролог

- Д-р Данаилова, през зимата ставните болежки често се изострят - особено на пръстите на ръцете и краката. Кога става въпрос за студова алергия и кога за артрит?
- Често болезнените стави могат да смутят човек и да бъдат причина за дискомфорт. Едни от най-честите причини за болка, особено в малките стави на дланите и стъпалата, наистина са заболяванията ревматоиден артрит и студова алергия. И двете са автоимунни. Напоследък се забелязва зачестяване на този вид заболявания. Имунната система при тези заболявания не е нито повишена, нито понижена тя е "объркана".
Имунната система ни пази от чужди нашественици - бактерии, вируси, чуждовидови белтъци. Вместо това при автоимунните заболявания тя става агресивна към тъкани и клетки на собствения ни организъм.
Организмът ни е едно цяло. Системите ни не функционират самостоятелно.Така че здравата нервна система гарантира здрава ендокринна система (жлезите с вътрешна секреция), а оттам - здрава имунна система.
- Какво представлява ревматоидният артрит?
- Ревматоидният артрит е системна автоимунна болест, която причинява хронично (дългопродължаващо) възпаление на ставите. Ревматоидният артрит може също да засегне тъканите около ставите, както и други органи в цялото тяло. В кръвта на пациентите, страдащи от автоимунна болест, се намират антитела (специални белтъчни молекули, които атакуват определени клетки, тъкани и органи), имунни клетки и молекули посредници, които атакуват собствените за тялото тъкани, като предизвикват в тях възпаление.
Тъй като при ревматоидния артрит този процес може да засегне много органи в тялото, заболяването се определя като системно и често се нарича ревматоидна болест.
Симптомите, които трябва да изострят вниманието на пациентите, са симетрична болка и оток с продължителност най-малко три месеца в китките, ставите на пръстите на ръцете, стъпалата, колената, глезените.
Важно е да се знае, че някои фактори благоприятстват за отключване на заболяването - инфекции (бактериални или вирусни, без да е известен точният причинител), стрес, генетична предразположеност.
Диагностицирането се осъществява комплексно - с помощта на клиничен преглед, лабораторни и образни изследвания (рентгенови, ядрено-магнитен резонанс, ехографски).
- А студовата алергия?
- Студовата алергия е сред най-честите здравословни проблеми през зимата. При това заболяване обикновено се наблюдава генетична зависимост, но тя не е задължителна. Децата и младите жени са сред основния контингент потърпевши. Според алерголозите, най-големите проблеми за пациентите, страдащи от алергия, създават не хранителните продукти и домашният прах, а физическите фактори, какъвто е например студът. Две трети от хората, страдащи от алергии, предизвикани от студа, смятат, че всъщност имат настинка, мигрена, конюнктивит, остеохондроза или отравяне. Сам по себе си студът не може да се смята за алерген - организмът не изработва типични антитела срещу него, а т. нар. студови аглутинини, които пак се явяват вид антитела. Тъканните белтъци временно се съединяват помежду си и тези конгломерати, наречени имунни комплекси, всъщност нанасят поражения на организма. Те са нетрайни и бързо се разпадат от топлината.
Проявите на неприятната болест често напомнят за простуда или пристъп на обикновена алергия. Върху откритите части на кожата (лицето, китките на ръцете, прасците на краката, вътрешната повърхност на бедрата) при хората, които страдат от повишена чувствителност към студа, кожата се зачервява, започва да сърби, покрива се с петна или ситен обрив. Потърпевшият постоянно киха, може да има и главоболие.
Посещението при лекар и в двата случая е задължително.Това, с което може да се ускори лечението и да не се допуснат инфекции, които благоприятстват особено ревматоидния артрит, е приемът на коластра от крави. Това е биопродукт, който е имуномодулатор. На пазара има предлагане от 20 години на този продукт. За здрава нервна система можете да приемате микроводорасли Afanizomenon flos aque, които също присъстват на българският пазар вече 20 години.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД