Как да се справим с кашлицата

Как да се справим с кашлицатаКашлянето по няколко пъти дневно е съвсем нормална реакция на организма, чрез която се прочистват дихателните пътища и се отстранява ненужното количество секрет. В зависимост от чувството за наличието на секрет, кашлицата се дели на суха - при нея не се отделя или се отделя минимално количество секрет, и влажна – образуват се храчки.
Обикновено кашлицата в началото е суха и дразнеща. Тя може да доведе до възпаление на фаринкса и носа, а когато в схемата се включи и ларинкса, кашлицата се задълбочава и става лаеща и мъчителна. Ако характерът на болестния процес се промени и обхване бронхите, кашлянето става дълбоко и с отделяне на секрети.

Не бързайте с лекарствата!
Не прибягвайте веднага до приемането на лекарства, потискащи кашлицата. Според специалистите, те пречат на естественото очистване на слузта. От своя страна, натрупването й може да бъде причина за размножаване на микроорганизми.

Приемайте много течности!

Колкото повече течности поемате, толкова по-добре. Приемането на поне 2 л вода, чайове и натурални сокове на ден спомага за разреждането на секрета, което улеснява отхрачването им.

Инхалации
Посредством вкарването на лечебни вещества в организма чрез вдишване в белите дробове, инхалациите с топъл и влажен въздух са сред най-ефикасните и лесни за изпълнение процедури, които спомагат за втечняване на секретите и облекчаване на кашлицата. Много полезна рецепта в такъв случай е инхалацията със сода и сол. Опитайте се да изпълните процедурата правилно като вдишвате бавно и дълбоко в рамките на 15-20 минути. Няколко часа след това не се препоръчва да излизате на студен въздух.

Гаргари

Друг лек за успокояване на кашлицата е прилагането в действие на един много стар и изпитан метод - топлите гаргари. По 3-4 пъти на ден плакнете гърлото си с една чаша затоплена вода, в която е разтворена една чаена лъжичка лимонов сок или ябълков оцет. Изплаквайте след това с антибактериален разтвор, който може да бъде намерен в аптечната мрежа.

Билкови чайове
Пиенето на чайове е полезно по принцип. В случая, билките ще успокоят и облекчат кашлицата. Използвайте лайка, липа, мащерка, мента, риган, ленено семе, чер бъз и др. Пригответе две супени лъжици от билковата смес във вода и я оставете да ври около 2-3 минути. В продължение на 5 минути се запарва и след това се прецежда. За да стане още по-здравословна и ароматна, можете да прибавите лъжица мед и резен лимон. Приемайте леко затопления чай по 4-5 пъти на ден.

От рецептите на баба - мед и кромид лук
Комбинацията от мед и кромид лук е изключително здравословен и ползотворен метод при облекчаване на кашлицата. Ефикасната рецепта помага за втечняването на секретите. Смесва се 100 г настърган лук и 200 г мед в отношение 1 към 2. При суха кашлица трябва да се приема поне по пет пъти дневно по 1-2 чаени лъжички.
Ако изброените методи не ви помагат и кашлицата не отминава - обърнете се към специалист. Последиците от нелекувана кашлица за здравето могат да бъдат много сериозни. Случаите, в които намесата на лекар е задължителна - висока температура, шум или свистене на белите дробове при дишане, наличие на жълти или зелени на цвят храчки, наличие на кръв в секретите.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД