Сухото гърло е първият симптом на настинка

Сухото гърло е първият симптом на настинкаСухото гърло обикновено е първият симптом на настинка. Обикновено дискомфортът в гърлото изчезва до един или два дни, когато е провокиран от настинка. Другите типични симптоми за настинка – хрема и обща слабост могат да бъдат съпътстващи в клиничната картина на острата настинка. Възпаленото гърло, което най-често се предизвиква от бактериална инфекция след контаминиране на стрептококи, е следващата най-честа причина за дискомфорт в областта на гърлото.
Много често тази инфекция води до възпаление в сливиците – тонзилит. При възпаление в гърлото също се усеща сухота, но тя продължава няколко дни и се влошава.
Сливиците са тъканни образувания по задната стена на гърлото. Тяхното възпаление се получава след настъпване на остър фарингит – възпалено гърло. Обикновено като усложнение и много рядко като самостоятелно инфектирана зона. Най-често самостоятелното инфектиране на сливиците се дължи на заболяване, което предразполага сливиците към такъв тип самостоятелни инфекции. Както при възпаленото гърло – фарингит, така и при възпалените сливици, причинителите са бактериални патогени, които се контаминират в устната кухина и попадат по задната стена на гърлото.
Сухото гърло може да бъде предизвикано от инвазия на вируси или бактерии. Но засега в практиката най-честите причинители на сухо гърло и дискомфорт са вируси. При обикновените парагрипни състояния, които завладяват организма при остро нарушение в терморегулацията на тялото, се срещат симптомите на настинка, които включват сухо гърло, хрема, кашлица, кихане и зачервяване на очите. Също така много често специалистите отбелязват, че причина за появата на сухо гърло или предразполагащ фактор за усложнението му при настинка е активното тютюнопушене, замърсяване на околната среда, наличие на активни алергени в атмосферата, както се среща през сезоните с много полени или при пребиваване в помещения със сух и застоял въздух, което е най-често срещаното през зимните периоди и офисите, които се отопляват на климатици и калориферни печки.
Наред със сухото гърло, при активно терморегулаторно нарушение, при което се получава внезапен срив в имунната система може да се забележат и други симптоми, освен характерните. Такива са силното главоболие и болките по цялото тяло. Болковият синдром обхваща най-често мускулите и ставите. В такъв случай спокойно може да се определи, че има активна грипна инфекция, която е последствие от стандартното парагрипно състояние.
За овладяване на сухото гърло няма някаква специфична медикаментозна терапия. Могат да се прилагат противовирусни препарати при хора, които имат отслабена имунна защита или придружаващи хронични заболявания на сърдечната, белодробната и бъбречната система, като превантивна мярка срещу усложнение с вируси от група А, какъвто е грипният.
Препоръчва се прием на нестероидни противовъзпалителни медикаменти, каквито са парацетамол, аспирин и ибупрофен. Ацетаминофен също има много силно изразено действие.
Освен медикаментозната терапия, лекарите-специалисти препоръчват и постелен режим за лечение в продължение на два-три дни до бързото овладяване на ситуацията. Освен това при сухо гърло трябва да се пият много чайове и вода, които да осъществят адекватно оводняване на тъканите в зоната на гърлото.
“Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД