Що е ахалазия и как да я лекуваме

Що е ахалазия и как да я лекувамеАхалазията е заболяване на хранопровода, при което се нарушава двигателната активност на този орган. Освен това долният му отвор не се отваря в достатъчна степен. В резултат на тези нарушения храната застоява в хранопровода и не може да попадне в стомаха. Ахалазия може да се развие във всяка възраст, но най-често се случва на хора от 20 до 40 години. Конкретната причина и досега не е определена. Смята се, че основен провокиращ фактор е наличието на дегенеративни изменения в нервните влакна, отговарящи за работата на мускулите на хранопровода. Възможно е проблемът да възникне и след психоемоционален стрес.
Основен симптом на заболяването е дисфагията - затрудненото преглъщане както на твърда, така и на рядка храна. Това състояние се характеризира и с възникване на болка в гръдния кош след ядене, чувство за тежест в подлъжичната област, кашлица и киселини. При възникване на подобни симптоми лекарят назначава допълнителни изследвания - рентгенова снимка, езофагоскопия - този метод позволява да се огледа с миниатюрна камера лигавицата, както и да се вземе биопсия от органа. Много важно значение при диагностиката на ахалазията има метод, наречен езофагоманометрия, който позволява да се получи нагледна представа за перисталтиката на хранопровода, както и за състоянието на неговите отвори.
Специалистите препоръчват болните да се хранят често, на малки порции, като от менюто се изключат както много твърдата храна, така и течните ястия. Затова храната трябва да се сдъвква добре и да се пие повече вода, за да се прочистват добре стените на хранопровода. Болестта се лекува с препарати, които овладяват спазмите в гладкомускулните клетки и помагат за нормалното придвижване на храната към стомаха. Понякога се налага да се приемат лекарства и за подобряване на чревната перисталтика. Може да помогне и народната медицина, като за предпочитане са средства от рода на женшена, които повишават тонуса на долния отвор на хранопровода. Помагат и природните противовъзпалителни средства. И не на последно място - добре е страдащите да усвоят някои упражнения, например силно да се наклонят назад така, че гръдният кош и шията да изпъкнат напред.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД