Кардамон помага на възпалени венци

Кардамон помага на възпалени венциКардамонът, наричан още кардамом, е пикантна ароматна билка от семейството на джинджифила. Зелените шушулки на растението и семената му се използват цели или смлени, като смлените са основната съставка на кърито.
Като подправка има уникален, силен вкус и още по-силен, плътен аромат. В Близкия Изток се прибавя към чай и кафе, а в Скандинавия – за печене на месо, риба и зеленчуци.
Като традиционно лечебно средство се използва за третиране на възпалени венци, при болно гърло, за отхрачване при дълбока и влажна кашлица и най-вече – при стомашно-чревни проблеми.
Той стабилизира стомашните киселини, понижава газовете и успокоява стомашни крампи, лигавични раздразнения и други болки, породени от лошо храносмилане.
В китайската медицина се използва за разбиване и по-лесно изкарване на бъбречни камъни а в Югоизточна Азия и Океания е познато като спешно средство при ухапване от змия или ужилване от скорпион.
Основните съставки на билката са маслата терпинеол, мирцен, лимонен, ментон и сабинен.
Не са известни интеракции с лекарствени средства или други билки и е относително безопасен за консумация от бременни жени, стига да е в ограничени количества.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД