Защо потрепва окото

Защо потрепва окотоВсеки е усещал внезапно пулсиране на пръст на ръката, в областта на шията, лицето, клепача на окото или други части на тялото. Тези непрекъснати вибриращи мускулни контракции обикновено не са болезнени и отшумяват само след няколко минути.

Най-чести са потрепванията на клепача, които обикновено предизвикват притеснения. Това състояние е известно като миокимия. Обикновено е временно и не налага някакъв вид лечение. Може да продължи няколко минути, до няколко часа. Рядко продължава седмици или месеци.

Какво причинява миокимия?

Точните причини за появата на състоянието не са известни, но има фактори, които могат да увеличат честотата на проявяване на състоянието. Някои от тях са: недоспиване, дълги часове работа пред компютър, стрес, консумация на алкохол, страничен ефект от приема на някои медикаменти, нараняване на роговицата и други.

В редки случаи може да е в следствие на алергична реакция. Какво да правите когато усетите потрепването на клепача? Не се налага да правите нищо особено. Често хората започват да масажират, натискат окото ( не го правете).

Други са намерили алтернативна терапия за миокимия редувайки топли и студени компреси, които облекчават неразположението. В случай, че усетите промяна в зрението в следствие на миокимия, добре е да се обърнете за съвет към офталмолог.

Ако потрепванията са болезнени, изпитвате дразнение към светлина, имате замъглено виждане и подуване на очите, съпроводени с някакъв секрет от окото също е добре да потърсите лекарска помощ.

Когато миокимията е постоянен процес, освен медикаментозно лечение, в някои случаи лекарите поставят ботокс в засегнатите участъци. Ботулиновият токсин има способността да парализира за няколко седмици мускулите и това да попречи на потрепванията. В краен случай при сериозни състояние се налага хирургия.
За да избегнете появата на миокимия, ограничете кофеина, почивайте повече и намалете стреса.

"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД