Хората с ниска кръвна захар са по-паметливи

Хората с ниска кръвна захар са по-паметливиВисоката кръвна захар е причина за влошаване състоянието на паметта и намалена големина на хипокампа, става ясно от изследване. В него 141 души са подложени на кръвни изследвания, текстове за проверка на паметта и скенер на главния мозък, който цели засичане размерите на хипокампа. Тази мозъчна структура играе съществена роля при формиране на паметта. Участниците са на средна възраст 63 години, като никой от тях не страда от диабет или предиабет и нарушена чувствителност към глюкоза.
Анализът на получените резултати показва, че участниците с ниско ниво на кръвна захар се радват на по-добра памет и по-голям хипокамп. Тестът работи за слухова памет, като той се е състоял в това да се припомнят 15 думи, чути половин час по-рано.
Според един от водещите изследването, д-р Агнес Фльоел от медицинския университет Шарите в Берлин, Германия, понижаването на кръвната глюкоза дори когато е в горните граници на нормата може да се окаже добра стратегия за превенция от когнитивни нарушения и проблеми с паметта. За тази цел е необходимо да се положат усилия за подобряване на хранителния режим и разумен прием на калории, както и поддържане на адекватна двигателна активност във всяка една възраст, допълва тя.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД