Царевичното брашно засилва имунната система

Царевичното брашно засилва имунната системаЖълтеникавото царевично брашно, приготвено от смлени царевични зърна, е полезна и вкусна добавка към здравословното хранене. Понеже не съдържа глутен, то е една от най-здравословните алтернативи на пшеничното брашно и може да го замести напълно. То съдържа и някои витамини и минерали, които са от полза при третирането и превенцията на редица здравословни състояния.
Този позабравен вид брашно служи като отличен източник на цинк – важен за ензимната функция минерал. Цинкът активира ензими, регулиращи генетичната активност на клетките, подсилва имунната система и спомага за извличането на енергия от поетата храна. Той предпазва ДНК и клетъчните мембрани от свободнорадикалови увреждания с действието си на антиоксидант. 100 г от брашното предлагат над 2 мг цинк или 25% от Ориентировъчния дневен прием (ОДП) за жени и 18% от ОДП за мъже.
Царевичното брашно е богато и на желязо. 100 г от него съдържат 2,8 мг желязо - 35% от ОДП за мъже и 17% за жени. Желязото се инкорпорира в хемоглобина - протеин на червените кръвни клетки, отговарящ за циркулацията на кислород из тялото и подсилва функцията на белите кръвни клетки – компонент на имунната система, борещ се с инфекции.
Златисто-жълтия цвят на брашното се дължи на съдържащите се в него каротеноиди – жълти, оранжени и червени растителни пигменти. Лутеинът и зеаксантинът, два от най-изобилните каротеноиди в това брашно, спомагат за филтриране на светлината от очите, подсилват зрението и защитават от развитието на възрастово-зависими болести като макулната дегенарация.  Други каротеноиди, като бета-каротена, помагат за усвояването на витамин А, подкрепят имунитета, ускоряват клетъчния растеж и продукция на червени кръвни клетки. 100 г от брашното съдържат 15% от ОДП за жени и 11% за мъже.
Печивата с царевично брашно са по-засищащи, понеже са богати на фибри. Те абсорбират вода и се раздуват в храносмилателния тракт - свойство, резултиращо в по-добър телесен контрол над кръвната захар и инсулина, както и над кръвния холестерол. Този комбиниран ефект значително понижава вероятността от развитие на диабет тип-2 и сърдечносъдови заболявания. 100 г царевично брашно съдържа 8,5 г фибри – 35% от ОДП за жени и 22% за мъже.
Царевичното брашно е особено популярно за приготвяне на вкусни и диетични хлебчета, питки, палачинки, мъфини и др.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД