Храни и лекарства, които не бива да се смесват

Храни и лекарстваХраните също оказват въздействие върху начина, по който организмът усвоява приеманите медикаменти. Някои имат дотолкова негативен ефект, че трябва задължително да се избягват в комбинация с определен тип лекарства.
Храните могат да променят ефекта както на медикаменти, продавани с рецепта, така и на тези, които свободно се предлагат в аптеките.

Антибиотици/кисели храни и млечни продукти

Обожавате кафе или кола? Тези напитки с ниско pH могат да намалят ефективността на повечето антибиотици. Ако приемате такива, ограничете също и консумацията на месо, сироп и захар 1 час преди и 2 часа след приема на медикамента. Хинолоните, също често използвани антибиотици (напр. ципрофлоксацин и левофлоксацин), трябва да бъдат приемани на празен стомах или с храна, различна от млечни продукти. Въздържайте се от мляко и производните му храни поне 2 часа преди и 2 часа след употребата на този клас антибиотици.

Антидепресанти/сирене и соев сос

Откажете се от отлежалите сирена, ако вземате лекарства от групата на моноаминооксидазни (МАО) инхибитори. Тези лекарства се използват в лечението на депресията и паническите разстройства и взаимодействат с храни, богати на тирамин, каквито са отлежалите сирена или ферментиралите храни. Комбинацията им може да повиши кръвното налягане до опасни стойности. Други, съдържащи тирамин храни и напитки, са соевият сос, тофу, алкохол, авокадо, банани, кофеин, женско биле, стафиди.

Антикоагуланти/рибено масло и спанак

Някои храни намаляват ефективността на антикоагулантите, докато други удължават времето за съсирване на кръвта и увеличават риска от спонтанно кървене. Рибеното масло например, е здравословна храна за сърцето, но то действа като слаб антикоагулант и потенцира действието на лекарствата. От друга страна, храни като някои зеленчуци и храни, съдържащи витамин K, могат да увеличат кръвосъсирването. Затова ограничете спанака, броколите, къдравото и брюкселското зеле.

Статини/сок от грейпфрут и червени портокали

Ако приемате медикаменти за понижаване на холестерола (статини), заменете грейпфрутите и портокалите (вкл. сока от тях) с други плодове, особено в сутрешната си закуска. Консумацията на тези плодове предизвиква натрупване на статини в организма и съответно увеличава тяхната концентрация в кръвта и времето на действието им. В резултат на това взаимодействие, макар и в редки случаи, може да се стигне до увреди на черния дроб, бъбреците и мускулатурата.
i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД