Очакват грипна вълна по Нова година

Очакват грипна вълна по Нова годинаГрипната вълна се очаква у нас по Нова година. Това предупреждават от Националния център по заразни и паразитни болести.
Тази зима ни заплашва новият тип вирус "Масачузетс", но заболели ще има и от познатите вече вируси тип "В" - "Калифорния" и "Виктория".
Тазгодишният щам наподобява този от миналата зима. Лекарите предупреждават обаче, че новият вирус се кара по-тежко, тъй като е още непознат за организма. При закъсняло лечение той дори може сериозно да засегне бъбреците и сърцето. Затова специалистите съветват да не пренебрегваме симптомите на грипа и да се обърнем към лекаря си още при първите признаци.
Вече е приет в болница първият пациент, при който е изолиран грипен вирус тип "В". Преди години този щам е имал много малко разпространение у нас, но през миналата на него се дължали близо 90% от случаите. Този факт е изненадал дори епидемиолозите, защото по принцип епидемиите у нас досега се причинявали от вируси от тип "А".
Желателно е хората над 65-годишна възраст и децата под 14 години да се ваксинират. Препоръчителна е ваксинацията и за пациентите с хронични заболявания. Ваксините са налични в аптечната мрежа, купуват се без рецепта, но се поставят само от личните лекари.
Понастоящем се имунизират едва около 3% от българите. Препоръката на Съвета на Европа е да се достигне ниво на имунизирано население от 75 на сто, но сред европейските държави такъв процент е достигнат само в Холандия.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД