Ако язвата не се лекува...

Ако язвата не се лекува... Ако вашият лекар ви е препоръчал да вземате ниско дозирана ацетилсалицилова киселина за предпазване от инфаркт и инсулт, важно е да знаете, че дори ентеросолвентните таблетки (т.н. специални таблетки, щадящи стомаха) могат да предизвикат развитие на язва и кървене от стомашно-чревния тракт. Всеки трети, който приема ниски дози ацетилсалицилова киселина, има проблеми със стомашно-чревния тракт. Увредите, които причинява, са по лигавицата на храносмилателната система, главно на стомаха и горната част на червата (дванадесетопръстника).
Тази увреда води до образуване на язви, които могат да предизвикат перфорация на стомашната или чревната стена и кървене.
Ако пиете ниска доза ацетилсалицилова киселина за протекция на сърцето, рискът да развиете язва се повишава значително при възраст над 60 години, при наличие на предишни язви на стомаха или дванадесетопръстника, наличие на гастроезофагиална рефлуксна болест, диспептични симптоми като киселини, парене, болки;
Ако имате един или повече от изброените рискови фактори, приемът на ниска доза ацетилсалицилова киселина може сериозно да увреди стомашно-чревния ви тракт. В този случай може да обсъдите с лекаря си възможността да приемате комбинирана протекция за сърцето, мозъка и стомаха едновременно.
Ако язвата не се лекува или лечението не е ефективно, могат да настъпят сериозни усложнения. Най-честите усложнения включват кървене, перфорация на стомашната стена или стената на дванадесетопръстника и обструкция на храносмилателния тракт.
Когато се развие язва, тя уврежда стомашната или чревната стена, заедно с кръвоносните съдове, което може да доведе до кървене. Ако засегнатите кръвоносни съдове са малки, кървенето може да е незабележимо. Постепенно се развива анемия, дължаща се на постоянната кръвозагуба. Ако увреденият съд е голям, кървенето е обилно и изисква спешна медицинска помощ. Симптомите включват слабост, замайване, повръщане на кръв, колабиране. Изпражненията могат да станат катранено черни заради кръвта. Повечето кървящи язви могат да се лекуват ендоскопски като се локализира язвата и се спре кървенето, чрез нагряване на кървящия съд или инжектиране на медикаменти. Ако ендоскопското лечение не е успешно, се налага операция.
Понякога язвите причиняват образуване на отвор в стената на стомаха или червата (перфорация). Бактерии и полусмляна храна преминават през отвора в стерилната коремна кухина. Перфорирана язва може да предизвика перитонит. Симптомите на перфорация на язва включват внезапна, остра и силна болка в корема. Състоянието е спешно и изисква незабавна хоспитализация и хирургична намеса.
Язви, които се намират в крайния отдел на стомаха, близо до връзката му с дванадесетопръстника, могат да предизвикат отичане и образуване на белег. Тези язви могат да намалят лумена или да доведат до затваряне на изхода на стомаха и да попречат на храната да премине в червата. В резултат болният може да повръща стомашното съдържимо.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД