Кълнове помагат да се чувстваме здрави

Кълнове помагат да се чувстваме здравиАко в храната ни често присъстват кълновете от различни растения, това със сигурност ще ни помогне да се чувстваме здрави. Затова ви предлагаме кълнове от 8 продукта, които ще ви помогнат да бъдете здрави.
Леща
Лещата е подходяща за профилактика на грипа и острите заразни заболявания. Освен това тя спомага за повишаване нивото на хемоглобина в кръвта, т.е. ни прави по-активни и работоспособни.
Как да ги ядем? Освен на яхния, например тези кълнове могат да се добавят към салатата от зеле. По своя вкус прорасналата леща наподобява пресен зелен грах.
Пшеница
Благодарение на високото си съдържание на целулоза пшеничните кълнове стимулират работата на червата и са полезни за стомаха. Ето защо те са особено препоръчителни за всички, които страдат от гастрит.
Как да ги ядем? Добавете пшенични кълнове към изварата или млякото и те се превръщат в една наистина полезна закуска.
Соя
Тя е богата на лецитин, който възпрепятства образуването на камъни в бъбреците и холестеролни плаки. Соевите кълнове помагат за подобряването на паметта, мисленето, вниманието, тъй като съдържащият се в тях холин способства за възстановяването на мозъчните клетки и нервните тъкани.
Как да ги ядем? Пригответе си салата от скариди/риба, гъби, соеви кълнове, леко запържени с малко зехтин, добавете и малко (кафяв) ориз. Соевите кълнове се съчетават добре и с изварата и меките сирена.
Броколи
Броколите се смятат за един от зеленчуците, които най-много намаляват риска от злокачествени образувания, а в кълновете им има 10 пъти повече полезни вещества отколкото в самия зеленчук. Концентрацията на глюкорафанин (на който основно се отдава антираковото действие) е 50 пъти по-високо в кълновете, отколкото в самото зеле.
Как да ги ядем? Смесете ги със зелена салата и сметана или ги сервирайте като гарнитура към печени картофи или други зеленчуци.
Кълнове помагат да се чувстваме здравиБадеми
Техните кълнове съдържат до 60% масла, богати на незаменими аминокиселини, а също така витамини Е и В. Смята се, че бадемовите кълнове укрепват зрението и помагат при главоболието.
Как да ги ядем? Те са по-сладки от самите бадеми. Съчетани със сушени сливи (или други сушени плодове) са подходящи за похапване между основните хранения.
Тиква
Цинкът, съдържащ се в големи количества в тиквата, повишава работоспособността, успокоява организма и регулира съня. Прорасналите тиквени семена се препоръчват при проблеми с потентността и са ефективни за профилактика на простатита.
Как да ги ядем? Смесете ги с мюсли и мляко.
Сусам
Сусамените кълнове съдържат рекордно количество калций - около 1500 мг на 100 г, т.е. много повече, отколкото в сиренето. А е известно, че калцият укрепват костите, ноктите и способстват за възстановяването на зъбния емайл, като особено се препоръчва за профилактика на остеопороза и артрит.
Как да го ядем? Намажете филия ръжен хляб със сирене и я посипете със сусамени кълнове.
Кълновете са нетраен продукт - те не са запазват дълго време и затова има смисъл сами да си ги отглеждаме. Още повече, че това не е никак трудно - измийте семената със студена вода, изсипете ги на тънък слой в съд с плоско дъно, отгоре ги покрийте с марля и залейте с вода (със стайна температура). След това поставете съда на тъмно място, като единственото условие е марлята да се поддържа влажна. След 2-3 дни могат да се ядат.
Препоръчителната всекидневна норма кълнове е 50-100 г.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД