Д-р Росица ЛАВЧЕВА, лекар-ординатор в МБАЛ МК "Берое": Лекарят се грижи за преодоляване на болестта, за здравето си човек се грижи сам

Д-р Росица ЛАВЧЕВА, лекар-ординатор в МБАЛ МК "Берое"- Д-р Лавчева, преходът между есен и зима обикновено е свързан с максимална лабилност на здравето. Какви са правилните стъпки, за да останем в тонус и да се чувстваме добре?
- Четох някъде интересна мисъл: "Лекарят се грижи за преодоляването на болестта ви, за здравето си се грижите вие сам". Здравето е своеобразна функция на досега ни с природата, със заобикалящата ни среда. Най-директно това става чрез храната, а в началото на зимния сезон храната става по-бедна на витамини и минерали. Самият ни организъм като че ли предпочита по-тежки храни в отговор на атаката на променливото време и студа.
Да не говорим, че качеството на храната ни (при това при нередовно хранене, характерно за повечето от нас), не е особено високо.
Според данни от химически анализи на състава от витамини и полезни вещества в ябълката, се оказва, че през 1985 г. е била нужна 1 ябълка дневно за набавяне на дневната доза витамини. Днес са нужни 5 ябълки, за да си осигурим дневната доза. Ябълките, които сега консумираме, дори купувайки най-хубавите на пазара, нямат тези качества - дали заради отглеждане на различен тип по-трайни сортове, дали заради ползвани химикали или ранно бране и насилствено зреене, не знам.
Нека прибавим и все по-ранното обездвижване на хората - от детските години пред компютъра. В студа по-обездвижени са и тези, които иначе имат добра двигателна активност. Слънчевата светлина намалява, а това променя химията и на тялото, и на мозъка ни. Процесите, за които говорим, не зависят от нас - трябва да се адаптираме и към климатичните промени, и към различния тип хранене, като намерим начин да си добавим това, което ни липсва? Да направим това, което зависи от нас.
- Как?
- Като използваме в този сезон максимално естествените антибиотици като чесън и прополис. Пчелният прашец и пчелното млечице също са изключително добри добавки. Билковият чай трябва да стане ежедневна напитка, подсилена с малко мед за хората, които не са алергични към пчелния прашец. Много богата клетъчна храна е алоето. При избор на добър производител на продукти от алое, то е незаменимо във всичките си варианти - като сок, като добавки или капсули. Алоето е великолепно средство и за детоксикация - изчистване на организма, което също е много важно като здравна профилактика. Алоето и жен-шенът са и адаптогени. Ехинацеята пък е с изключителни антивирусни свойства и може спокойно да замени лекарствата при приемане още с първите симптоми на вирусно заболяване в първите 24-48 часа. Не бива да чакаме заболяването, за да вземем мерки, здравето се пази преди болестта. Затова е много важно и това да се възползваме максимално като пациенти от правото си на ежегодни профилактични прегледи.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД