Как да спим през зимата

Как да спим през зиматаМалцина обичат зимата. Поне не във всяко отношение. Това се диктува от самата природа, която е заложила у човека определена генетична програма - понижаването на температурите е пусков сигнал, който променя обмяната на веществата.
Този механизъм е започнал да се развива още в каменната ера, когато нашите предци, облечени в кожи, са прекарвали зимата, криейки се в пещерите. Еволюцията е запазила тази приспособяваща реакция при северните народи, докато при южните тя е атрофирала.
Именно благодарение на този механизъм ние усещаме приближаването на зимата дълго преди нейното настъпване: около талията се появява допълнителни мазнини, ние ставаме по-слаби, раздразнителни и постоянно изпитване потребност от сън.
За да се чувстваме добре и през зимата, трябва да отделяме по-голямо внимание върху себе си. Преди всичко трябва да увеличим продължителността на съня. През зимата за възстановяването на силите са необходими не по-малко от 8-9 часа пълноценен сън. Затова - лягайте си по-рано. Хората, които живеят в големите градове, рядко се придържат към това правило, но именно техният живот, изпълнен с по-малък и голям стрес, се нуждае повече от т.нар. разтоварващи часове.
Вечерта е времето, подходящо за тази цел и тогава хората стоят пред телевизора, четат книги или разтоварват по друг начин нервната си система. Липсата на пълноценен сън сама по себе си е силен стрес и тласка към депресия. Не забравяйте обаче и че сънят с продължителност повече от 10 часа също вреди на организма.
За максималното възстановяване на силите е важно правилно да се приготвим за съня. Ето няколко елементарни мерки, които ще направят съня ви по-приятен и ефективен:
Вашият организъм се нуждае от голямо количество кислород. Проветрете спалнята преди лягане. В противен случай недостигът на кислород ще се отрази отрицателно на нервната система.
Ако помещението, в което спите, се затопля с парно, поставете върху радиатора влажна хавлия или съд с вода. По този начин ще се предпазите от сухия въздух, който спомага за появата на редица проблеми, свързани с дихателните пътища.
Височината на възглавницата не трябва да превишава 6-8 сантиметра - високата възглавница пречи на кръвообръщението.
Пригответе се предварително към прехода към зимното часово време: всеки човек си има биологичен часовник, а преместването на стрелките нарушава вътрешния ритъм на тялото.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД