Д-р Мариана ПЕНКОВА, гастроентеролог: Някои храни могат да се борят за здравето ни

Д-р Мариана ПЕНКОВА, гастроентеролог: Някои храни могат да се борят за здравето ни- Д-р Пенкова, необходима ли е постепенна промяна в храненето през есенно-зимния сезон и каква?
- Правилният избор на храни може да ни отърве от много здравословни проблеми - от обикновена настинка или умора, до сърдечносъдови заболявания, диабет и рак. Някои храни могат да се превърнат в истински борци за здравето ни. Зимата е сезонът, в който те трябва да се борят най-силно. Това е и сезонът, в който е възможно да се получи недостиг на витамини - основно Е, С и Д. Храните, които консумираме, трябва да са такива, че да компенсират по-ниския прием на плодове и зеленчуци, съответно по-ниския прием на витамини. В края на есента и началото на зимата е желателно да включите в менюто си следните продукти: сладки картофи и тиква, броколи, зеле, кисело мляко, карфиол, нар, цвекло, лук, чесън, фасул, зехтин, чай, червено вино, тиквички, яйца, артишок, кестени, грах, боровинки, райска ябълка, портокали и други цитруси. Нужно е да се съобразим с факта, че някои от тях, като райската ябълка например, са достъпни само през част от зимните месеци, а други (като цитрусите) могат да ни радват цяла зима.
Изборът през зимата наистина е по-труден, но това не означава, че трябва да се лишим от здравословното хранене. Хранителният режим стои в основата на доброто ни здраве и трябва да се променя в зависимост от сезона
- Кои са най-честите проблеми и какво ги поражда? Кои храни трябва да се избягват или консумират в малки количества?
- Много от заболяванията на стомашно-чревния тракт са хронични по своята същност. Язвата, колитът и гастритът в повечето случаи не се излекуват напълно, а преминават в латентно състояние, изчаквайки фактори, които отново да ги "пробудят към живот". Най-ясно изразени са сезонните такива. В медицината се говори за пролетно и есенно обостряне на проблемите на стомашно-чревния тракт. Причината е комплексна. На първо място това вероятно е еволюционното ни развитие, заложено още преди от времето да станем човеци - есенният и пролетният сезон са свързани с крайно резки промени в храненето, активността и начина на живот, които затрудняват и стресират стомашно-чревния тракт и променят киселинността и ензимите му, които стават фактори, пробуждащи възпалението. Друга причина са климатичните промени. Резките разлики в температурите и влажността на въздуха отключват стомашно-чревните проблеми. Това не е толкова отвлечен фактор, напротив, влияе на цялостното състояние на организма и на имунната система, а отгоре на това проблемите със стомаха имат и бактериален причинител.
Следващата причина е храненето. Напролет след сравнително бедната диета, включваща зеленчуци и плодове, но предимно белени и преварени, изведнъж се отключва сериозно разнообразие в менюто, което все пак си е стрес за стомаха. Наесен пък идва точно обратното: след богатото на плодове и зеленчуци с високо водно съдържание лято идва есента, когато последните намаляват и остават предимно такива с високо съдържание на целулоза, която трудно се усвоява или дори кисели, люспести и семчести, като гроздето, които директно му вредят.
Затова се счита и че есенното обостряне е доста по-тежко от пролетното, защото след "безгрижното лято" храносмилателната система бива изведнъж сериозно затруднена с трудно смилаеми храни, не просто смяна на диетата. Не на последно място влияние имат и циклите на имунната защита. Те вероятно са такива, именно защото са подвластни и на храненето, но имунната сила на организма, в това число способността му да ликвидира бактерии и вредни химични елементи са доста намалени през тези сезони.
Три са най-често срещаните, хронично проявяващи се заболявания на тракта и те често вървят "в комплект". Това са колитът, гастритът и язвата на стомаха и дванадесетопръстника.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД