Активен въглен срещу натравяне и газове

Активен въглен срещу натравяне и газовеАктивният въглен е медикамент приготвен от специална смес, която се подлага на карбонизиране, последвано от окисление при висока температура - процес, който му придава изключително порьозна структура.
Наблюдаван под микроскоп, активният въглен прилича на микроскопичен кошер с милиони малки пори. Така той действа като попивателна гъба - привлича, абсорбира и задържа като в капан токсини и замърсители.
Активният въглен се приготвя от кокосови орехи, бамбук или друга дървесина. Изходните материали се нагряват до изключително високи температури в среда с инертен газ, като азот.
След това се подлагат на окисление с водни пари, кислород и въглероден диоксид. Този процес предизвиква образуването на впечатляващ брой пори върху материала - само една чаена лъжица съдържа толкова пори, че тяхната повърност може да покрие футболно игрище.
Когато се погълне активният въглен, като таблетка или на прах, той преминава през целия храносмилателен тракт и се отделя заедно с изпражненията, като може да им придаде почти черен цвят, което не бива да буди притеснение в случая. По пътя си медикаментът абсорбира и задържа в себе си не само разтворените токсини и други вещества, но и газовете, произведени от храносмилателния процес. Той затваря в капана си дори и сероводорода - едно от най-зловонните съединения, които се отделят при флатуленция - изпускането на газове.
Препоръчителната доза против стомашни газове е между 500 и 1000 мг, което представлява от 2 до 4 таблетки, в зависимост от големината им. Те трябва да се приемат с пълна чаша вода, от един до два часа преди хранене.
Активният въглен има и по-сериозно медицинско приложение: при натравяне. Порестата му структура абсорбира редица токсини, върлуващи из храносмилателната система при поглъщане на развалена храна, алкохол или отровни вещества. За тези случаи обаче подходящата форма на активния въглен не е на таблетки, а на прах. Сашета с продукта на прах се предлагат в аптеките. При по-тежко натравяне, до получаване на лекарска помощ, е безопасно да се разтворят в чаша вода от 10 до 25 г за деца, от 25 до 50 г за възрастни, а при по-едри хора дозата може да стигне до 100 г. След приема, задължително трябва да се уведоми медицинското лице, което преглежда натровения.
Употребата на алкохол 36 часа след приема на активен въглен е строго забранена.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД