Калият е "искрата" на живота

Калият е "искрата" на животаКалият е жизнено важен за човека минерал, който се използва от всяка клетка, тъкан и орган в тялото ни. Той е особено критичен за здравето на сърдечния мускул, който поддържа биенето на сърцето. Основният източник на калий е храната.

Храни, богати на калий

Повечето плодове и зеленчуци са най-добрият възможен хранителен източник на калий.
Най-богати на минерала са картофите, бананите, сушените сини сливи, стафидите. Други добри варианти са доматите, портокалите, спанака, артишока, слънчогледовите семки, бадемите, зелените листни зеленчуци, зърнените култури и тиквите, както и прясното и киселото мляко. Червеното и пилешкото месо също могат да ни осигурят известна доза калий.
Препоръчва се да приемаме по около 4700 мг от минерала всеки ден, за да функционира тялото ни оптимално.

Дефицит на калий

Дефицитът на калий вследствие на недостатъчен прием с храната е рядко срещан. По-често причината за недостига му следва да се търси в отделянето му от организма - например при обилно повръщане или диария, злоупотреба с лаксативи, прекомерна употреба на диуретици, анорексия, злоупотреба с алкохол.
Симптомите на дефицит на калий включват мускулна слабост, умора, мускулни спазми, гастроинтестинални разстройства и неестествен сърдечен ритъм. Тежкият дефицит на калий може да е фатален, ако не се реагира бързо.

Токсичност на калия

Хиперкалиемията е състояние, причинено от наличието на твърде много калий в организма. Само в редки случаи се причинява от прекомерен прием на минерала чрез храната. Проблемът възниква, когато бъбреците не са в състояние да преработват и изхвърлят токсичните нива на калия достатъчно бързо.
По-често състоянието се причинява от хранителни добавки, приемани от хора с дефицит на калий. Може да възникне и в следствие на някои бъбречни заболявания. Симптомите на натравяне причиняват и нередовен сърдечен ритъм, който може да е фатален, ако не му се обърне веднага необходимото внимание.
Калият помага и за понижаването на кръвното налягане. Понякога се предписва от лекарите в индивидуално изчислени дози и под стриктно наблюдение.
Калият помага за балансирането на нивата на течностите в тялото като регулира количеството натрий, изхвърляно от бъбреците.
i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД