Коледните пости започват от днес

Коледните пости започват от днесДнес започват 40-дневните Коледни пости, които ще завършат на Бъдни вечер – 24 декември. По време на поста не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал.
Виното е единственият алкохол, който се разрешава по време на поста, тъй като е символ на Христовата кръв. Червено вино може да се употребява всеки ден по една чаша, с изключение на сряда и петък. Риба се разрешава единствено на Никулден – 6 декември.
Постът не включва само ограничения в хранителния режим. Желаещите да постят трябва да се въздържат от изречени лоши думи, както и от лоши помисли. По този начин пречистването трябва да стане освен физически и духовно.
Преди да започнете поста, трябва добре да познавате хранителните си навици. Безсмислено е да го спазвате, ако преди него или след това, продължавате с лошите си привички. Подходящата храна за постите е свежа, прясна, без замърсители.
Ето и няколко конкретни правила:
1. Образовайте себе си максимално, преди започването на постите, подберете правилните храни.
2. Запишете всички инструкции за вашия пост и организирайте план-график на хартия, преди да започнете. Това е важно, защото след като започнете, е възможно да решите да се откажете от постенето.
Графикът може да действа като договор, който сте направили със себе си и който трябва да спазвате.
3. Намалете храните, от които сте зависими, ден преди постите. Намалете приема на кофеин, сол, захар, говените храни с месо… Ако ги прекъснете изведнъж, очаквайте да получите главоболие, стомашни проблеми и общо усещане за дискомфорт.
4. Започнете да ядете по-малко храна, преди постите. Не се поддавайте на изкушението да хапнете една голяма “Тайна вечеря” в нощта преди постите. Намаляването на вашата храна няколко дни преди старта на постенето, е сигнал за ума, стомаха и апетита, че започва ограничение.
5. Набележете/съберете всички храни, необходими за вашия пост преди да започнете.
6. Диета, която е създадена на растителна основа, може да ви подкрепи успешно в спазването на поста и всичко това да става в условия на хармония и здраве. Избирайте да ядете неща, които са пресни, яжте повече салати и плодове, ядки, зърнени храни. Ако имате възможност, изберете органични плодове и зеленчуци, които са били отглеждани в естествена слънчева светлина и узрели под слънцето.
7. Пийте вода с най-високо качество. Минимум за пречистване на тялото ви трябва 1-1.5 литра на ден, а в по-топлите дни и до 2-3 литра.
8. Използвайте леки билкови чайове. Една или две чаши билков чай може да подпомогне пречистването и да подобри функционирането на тялото ви.
9. Пийте прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове, особено тъмно зелените.
9. Премахнете млякото и млечните продукти, яйцата и рафинираните продукти, брашното и сладкишите.
10. Използвайте само зехтин за готвене, в краен случай маргарин.
11. Премахнете солта от менюто и използвайте всякакви други подправки в малки количества.
12. Не пийте напитки с много кофеин, забравете алкохол, не взимайте стимуланти или наркотици за развлечение.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД