Надежда ДИМИТРОВА: Физиопрофилактиката помага и при простудни заболявания

Надежда ДИМИТРОВА: Физиопрофилактиката помага и при простудни заболяванияВсеизвестно е, че през есенно-зимния сезон човешкият организъм е лесно уязвим и податлив на простудни заболявания. Малцина обаче знаят, че физиопрофилактиката помага и при простудни заболявания. Тя предотвратява заболяванията чрез укрепване и повишаване на жизнените функции и трудоспособността на базата на използване на естествени природни фактори, а при необходимост и на други видове терапия, казва д-р Надежда Димитрова, специалист физикална терапия и рехабилитация, мануална терапия и лазер терапия.
Физиопрофилактиката е първична и вторична. Първичната осигурява повишаване на защитните сили на организма и предотвратява възникването на заболявания и патологични процеси при здравия човек.
Вторичната е насочена към предотвратяването на прогресиране на зоболяванията, поява на рецидив и обостряне на патологични процеси при вече болни хора.
Средствата, използвани при физиопрофилактиката са въздух, слънце, вода, движение, храна, включително системи за природосъобразен начин на живот. При необходимост използва и аналози (преформирани фактори, генерирани предимно в различни видове апаратура).
Естествените фактори на природата са мощно средство за закаляване на организма и тонизиране на функциите, а това благоприятства бързата и добра адаптация към променящи се климатични условия. Дали закалителните процедури са проведени правилно личи от това дали са на лице повишен жизнен тонус, подобрено самочувствие, нормален апетит, стабилност в психо-емоционалната сфера, творческа активност, обяснява д-р Димитрова.
Според целта на прилаганите средства физиопрофилактиката бива специфична и неспецифична. Специфичната е тази, при която с използваните средства се постига конкретна цел - например УВЛ-профилактика на рахит при децата или пък "тоалет" на бронхите с инхалации с подходящи медикаменти.
Неспецифичната профилактика засилва общата резистентност на организма, упражнява устойчивостта му към неблагоприятни външни фактори. Основният метод е закаляването, а то трябва да започне веднага след раждането на човека. Закаляването е процес на повишаване на съпротивляемостта на организма към различните вредни въздействия и е резултат на разумно използване на естествените сили на природата за подпомагане на естествените сили на организма. Заедно с въздушните, слънчеви и водни процедури, огромно значение за профилактиката имат храненето - балансирано, калорично, богато на витамини и движението - съобразено с психо-емоционалното състояние на човека, с начина му на живот. Всичко това подобрява и настроението на човека, което е в основата на тонуса на всички системи в организма.
Съвременният човек, живеещ при стрес над здравословните норми и при неблагоприятни природни условия, изложен на вредни въздействия ежедневно, по-често трябва да се обръща към специалистите, способни да проведат физиопрофилактика. Това би му спестило излишни болести и множество медикаменти, загуба на работоспособност и жизнен тонус.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД