Босилек и джинджифил срещу хрема

Босилек и джинджифил срещу хремаОсвен на настинката и грипа, хремата може да се дължи на алергия, назални полипи, дори бременност, както и използване на назален спрей повече от три дни. Най-често състоянието се причинява от бактериални и вирусни инфекции. Хремата или запушеният нос могат да са симптом и на заболяване на синусите.
Хремата се наблюдава независимо от сезона. По-често от проблема са засегнати децата, тъй като тяхната имунна система е по-незащитена срещу бактериални и вирусни инфекции, типични за студеното полугодие и настиване.
Как да облекчим състоянието си при запушен или течащ нос с природни средства? Основният съвет е да се избягват дразнители като прах, полени, тютюнев дим, аромати и други, към които сте забелязали, че хремата се влошава. Както при всяко болестно състояние, така и при ринит е необходимо да се приемат много течности, които да помогнат на организма да се освободи от токсините от действието на причинителя. Трябва да се поемат задължително около 2 ½ л течности, като за предпочитане е те да са затоплени и полезни.
Срещу хремата може да помогне природен коктейл от течен екстракт от листа на босилек, тинктура от джинджифил и сок от лимон в равни количества. Към сместа е важно да се добави и също толкова мед. Консумира се два пъти дневно.
От полза са инхалациите със солена вода. Към чаша вряща вода се добавят две супени лъжици сол. Вдишването на парата няколко пъти дневно спомага за освобождаване на секретите. Инхалацията може да се направи, вместо със сол, с ябълков оцет. За целта трябва да се смесят еднакви количества вода и оцет. Джинджифилът се препоръчва в цял свят като природно средство за облекчаване симптомите на запушен нос. Ефектът при дъвченето му е подобен на инхалациите – спомага отделянето на секретите и изчистването на назалните пътища.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД