Оризовият оцет - мощен антиоксидант

Оризовият оцет - мощен антиоксидантОцетът, приготвен от ориз или оризово вино, е традиционен за азиатската кухня и от десетилетия е масово достъпен по целия свят. Той притежава по-ниска киселинност от другите видове оцет, което го прави негоден за консервиране на зелечуци и други храни, годни за зимнина. Въпреки това, оризовият оцет се слави с лек, ефирен вкус и някои здравословни свойства, които са или слабо застъпени или не се наблюдават в други видове оцет.
Японският оцет курозу, приготвен от ферментирал кафяв ориз, е известен със защитните си, антиракови за черния дроб качества. Изследване демонстрира как поглъщането на малки дози от курозу с храната има свойството да понижава значително количеството и размера на туморни образувания в черния дроб.
Оризовият оцет понижава нивата на определени ензими, увреждащи клетъчните стени в чернодробните тъкани и позволяващи на хепатоцитите – клетките на черния дроб, да живеят по-дълго и да бъдат по-ефективни. Учените убедително доказват чернодробните противоракови свойства на оризовия оцет и предполагат, че той действа така и за други органи и системи.
Научен екип разкрива как употребата на оризов оцет понижава нивата на нитратни съединения в дебелото черво, като по този начин го предпазва от токсично увреждане. В статията се посочва още, че редовната му консумация е в помощ срещу хроничен колит.
Приемът на оризов оцет повишава контрола над кръвната захар и чернодробната функция у диабетици. Дозировка от 2 мг за кг телесно тегло, е количеството препоръчително за един месец. 80-килограмов индивид може да приема до 160 мг от оцета всеки месец, като това довежда до подобрена функция на бета клетките от Лангерхансовите острови – образувания в панкреаса, които отговарят за производството на инсулин.
Оризовият оцет има мощни антибактериални свойства срещу E. coli, Salmonella и Typhimurium – патогенни бактерии, причиняващи стомашно-чревни инфекции.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД