Старозагорски учени работят върху хранителни добавки срещу микотоксините

проф. Веселина ГаджеваПроф. д.х.н. Веселина Гаджева и доц. Антоанета Желева от Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора са единствените български учени, които работят по оксидативния стрес – състояние на организма, причинено от нарушение на нормалния метаболизъм на кислорода. Двете професорки участват в проект, в който са включени още учени от Унгария, Южна Африка, Индия. Проектът стартира преди 6 месеца. Той се финансира по програма "Мария Кюри", ще продължи две години и е на стойност 189 000 евро. Проф. Гаджева е ръководител на проекта от българска страна.
Тя и нейната колежка наскоро са докладвали досегашните резултати от проучванията на форум в индийския град Мога. Целта на международния екип е да създаде хранителни добавки, които да въздействат на различни видове микотоксини, които поразяват черния дроб, бъбреците и водят до редица социално значими заболявания, сред които и стрес, обясни на пресконференция на 31 октомври проф. Гаджева. Микотоксините се натрупват в организма най-вече чрез консумацията на месо. Затова се предвижда след създаването им хранителните добавки да бъдат прилагани върху животни - прасета и пилета. Освен това екстракт от Хималаите щял да се използава и като протектор и имуностилутор при хората.
В основата на експерименти са екстракти от 20 билки от Хималаите, които нашите учени получават от индийските си колеги. Билките от високите части на планината имат естествени механизми за оцеляване. В лабораторията на катедрата по биохимия на Тракийския университет със специален апарат се изследват механизмите за това. На този етап се работи в лабораторни условия, като се използват малки опитни животни.
Настоящият проект за създаване на хранителни добавки срещу микротоксините е продължение на реализираната в продължение на 3 години съвместна програма за научно-техническо сътрудничество между България и Индия, която беше финансирана от двете правителства.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД