Разширени пори - как да ги преборим

Разширени пори - как да ги преборимРазширените пори са проблем с трудно решение. А от друга страна, са лесно забележими. Временно решение е покриването с грим, но то не е най-доброто, тъй като химикалите, които се съдържат в него, могат да влошат състоянието.
От друга страна, на пазара се предлагат редица почистващи продукти, които претендират, че могат да свият порите. Всъщност, могат ли порите да се свият? И защо те изобщо се разширяват? Дерматолозите дават пояснения за появата на неприятното състояние и грижите, с помощта на които можем да му въздействаме.
Порите не са „лоши“, те са необходими!
Порите са пътят, по който мазнината се отделя от кожата ни. На „дъното“ на пората се намират мастните жлези, които синтезират мазнини, а те от ствоя страна защитават кожата и я поддържат хидратирана.
Хората, чиято кожа е по-мазна, обикновено имат по-разширени пори. Това е така, защото при голямото количество мазнина, което мастните клетки произвеждат, порите се запушват, а резултатът е поява на възпаление вътре в тях.
То, както и прекаленото количество себум, образуват натрупвания, които разширяват стените на каналите на порите. В крайна сметка, заради постоянното разтягане, еластичността на порите намалява и те се разширяват.
Прекомерната слънчева светлина също вреди. Тя нарушава колагена в кожата, което води до намаляване на еластичността й, а в последствие и до разширяване на порите.
Кои са ежедневните грижи, които трябва да полагаме, за да подобрим състоянието на кожата?
Най-важното – не мийте прекалено често лицето си. Когато го миете повечето от два пъти дневно, кожата започва да „мисли“, че й липсва мазнина и произвежда още по-големи количества от нея. Така тя става още по-мазна, а порите – още по-широки.
Не ексфолирайте кожата си прекалено, тъй като по този начин тя може да се изсуши и да се възпали. Тук процесът е същият – увеличава се произвеждането на себум, а порите се разширяват.
Всяка вечер използвайте продукт за почистване на лицето, на основата на ретинол, тъй като той произлиза от витамин А и действа посредством нежно ексфолиране на  кожата отвътре. По този начин се намалява синтеза на себум, което редуцира мастната секреция, отпушва порите, като ги почиства и свива.
Не стискайте пъпките! Когато изстискате някоя пъпка, вие увреждате самата пора. След това обаче тя не може да се върне обратно към предишния си размер и остава разширена. Тази процедура трябва да се извършва от сертифициран дерматолог или козметик в стерилни условия, без да се навреди на порите.
Използвайте слънцезащитни продукти. Това ще защити кожата от увреждането на колагена, което UVA лъчите причиняват.
“Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД