Астигматизмът - един от най-честите проблеми със зрението

Астигматизмът - един от най-честите проблеми със зрениетоАстигматизмът е сред най-често срещаните проблеми със зрението. Астигмтатизмът може да се съпровожда както с късогледство, така и с далекогледство. Като причината за появата му специалистите изтъкват неправилното оформяне на роговицата. Въпреки че създава дискомфорт, това заболяване на очите може да се коригира в по-голяма или в по-малка степен с носенето на коригиращи очила, контактни лещи или чрез рефракционна хирургия.
Често, когато е в лека форма, астигматизмът може да остане незабелязан в продължение на години. Замъгленото зрение е първият симптом за някакъв проблем с очите. Често, когато астигматизмът не е открит навреме или не се коригира може да предизвика главоболие, болка и сухота в очите или раздвояване на зрението.
Нормалната форма на роговицата е сферична. Когато, поради някаква причина тя има продълговата или овална форма се появява астигматизъм. Продълговатата роговица поглъща слънчевите лъчи, които се фокусират върху две различни точки в зеницата на окото, а не само върху една.
Най-често астигматизмът е наследствен. При много хора роговицата е продълговата още от самото им раждане и с течение на времето това довежда до зрителен проблеми.
Освен вродено, очното заболяване може да бъде и придобито. Макар и в редки случаи, очните клепачи оказват натиск върху роговицата на очите. това може да е резултат от неправилната стойка или работата в затворено и недобре осветено помещение, както и постоянно взиране.
Независимо от разстоянието, на което се намират предметите около тях,хората с астигматизъм често страдат от замъглено зрение, преумора на очите и дори необичайно главоболие. Въпреки че изброените симптоми могат да са причинени и от други заболявания и състояния и да не са пряко свързани с наличието на астигматизъм, при наличието им е препоръчителна консултация със специалист. Почти всички степени на астигматизъм могат да бъдат коригирани с помощта на подходящи очила или контактни лещи. Пациентите със съвсем лека форма на астигматизъм понякога дори не се нуждаят от лещи за коригиране на зрението, особено в случай че няма данни за други очни проблеми, каквито са късогледството и далекогледството. При умерена или по-висока степен на астигматизъм се предписват очила или контактни лещи, според индивидуалното състояние.
Много хора с астигматизъм продължават да мислят, че не могат да носят контактни лещи или че само твърдите лещи могат да коригират астигматизма. Но това вече не е вярно - сега съществуват модели меки лещи, които коригират астигматизъм. Наричат се астигматични лещи. Те имат специална вградена корекция, като едновременно могат да съдържат предписание за далекогледство или късогледство, ако се нуждаете от това. На пациентите с астигматизъм обикновено се предписват специални коригиращи зрението лещи, известни още като торични лещи. Торичните лещи имат по-голям ъгъл на пречупване на светлината в определена посока. След провеждането на редица тестове очният лекар маже да определи кои торични лещи са най-подходящи за съответния пациент.
Друг метод за коригиране на астигматизма е рефрактивната хирургия. Състои се в промяна на формата на очната роговица, която се осъществява посредством рефрактивна или лазерна операция на очите. За извършването на подобен тип интервенция е необходимо очите на пациента да са здрави - да няма проблеми с ретината, ранички и драскотини по роговицата на окото.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД